Cukinia – warzywo doskonałe o każdej porze roku
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Cukinia to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Wciąż jest trochę niedoceniana, a naprawdę warto wprowadzić ją do codziennej diety. Jest lekkostrawna, smaczna i niskokaloryczna. Do tego to bomba witamin i składników odżywczych. Delikatny smak cukinii sprawia, że to warzywo bardzo uniwersalne. Sprawdzi się w wielu potrawach, nierzadko zaskakując. Dowiedz się, dlaczego warto jeść cukinię oraz jakie potrawy z niej przyrządzić.
Właściwości cukinii
Cukinia to łatwe w uprawie warzywo. Bez problemu można wyhodować ją we własnym ogródku lub kupić w sklepie. Najlepiej smakuje oczywiście latem, w sezonie. Na szczęście w sklepach znajdziemy już cukinię przez cały rok. Najpopularniejsza jest odmiana z ciemnozieloną skórką. Spotkać można też cukinię żółtą i pasiastą. Ze względu na swój delikatny smak, cukinię może jeść praktycznie każdy. Jest ona lekkostrawna i ma mało kalorii. Można podawać ją nawet małym dzieciom. Mimo to, pełna jest witamin, minerałów i składników odżywczych.
Cukinia w kuchni
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Gotowana, pieczona, smażona – smakuje doskonale. Pasuje do dań mięsnych, rybnych, świetnie komponuje się z innymi warzywami. Można przygotować z niej zdrowszą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Placki z cukinii smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy wcześniej odwiedzimy sklep z przyprawami online. Odpowiedni dobór przypraw sprawi, że cukinia nabierze wyjątkowego smaku. Zaskoczyć może to, że cukinia nadaje się również do słodkich wypieków. Ciasto cukiniowe to hit dla wszystkich fanów zdrowszych słodkości. W sezonie, warto zatrzymać lato w słoiku i przygotować przetwory. Pyszny ketchup z cukinii lub warzywo marynowane w occie. Z pewnością docenimy je zimą.
Na zdrowie
Wiemy już, że cukinia jest zdrowa i warto ją jeść. Jakie są jej największe zalety prozdrowotne:
- jest bogata w kwas foliowy – szczególnie cenny dla kobiet w ciąży,
- zawiera witaminy K, C i B – wpłyną pozytywnie na odporność,
- to źródło potasu, sodu oraz wapnia,
- wspomaga proces trawienia,
- odkwasza organizm,
- sprawdzi się u diabetyków przez niski indeks glikemiczny,
- idealna dla odchudzających się – ma mało kalorii,
- wspomaga wzrok,
- ma działanie zmniejszające ryzyko nowotworów.
Cukinia = super warzywo
Jak widać, zalet cukinii jest naprawdę wiele. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wzmacnia zdrowie. Warto więc włączyć ją do swojej codziennej diety. Inspiracji na cukinię jest tak dużo, że ciężko znudzić się jej smakiem. Szczególnie, gdy odwiedzimy sprawdzony sklep z przyprawami. Ich odpowiedni dobór sprawi, że nasza cukinia zyska wyjątkowy smak i wiele obliczy. Pamiętajmy, że przyprawy mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Dodając je do potraw, nasze posiłki zyskują jeszcze bardziej. Dobrze więc eksperymentować z cukinią w kuchni i otworzyć się na nowe smaki. To warzywo, które współgra ze znacznie większą ilością przypraw niż tylko klasyki, takie jak sól i pieprz. Niech cukinia zagości w Twojej kuchni na dobre!
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.