Co to jest kuchnia fusion? Gdzie można jej spróbować?

Estera Kraków Kazimierz

Postępująca globalizacja sprawia, że składniki wielu egzotycznych dań znaleźć można obecnie nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, lecz również na półkach popularnych supermarketów. W ślad za ich zwiększoną dostępnością postępuje przenikanie się różnorodnych tradycji kulinarnych. W jego efekcie powstają nowe potrawy, o niezwykłym składzie i wysokich walorach smakowych. Taki sposób gotowania, nazwany kuchnią fusion, zyskuje wciąż nowych zwolenników. Co należy o nim wiedzieć i w jakich miejscach warto skosztować tego typu potraw?

Czym jest kuchnia fusion?

Kuchnia fusion to przede wszystkim łączenie przepisów i składników, pochodzących z różnych stron świata. Jest to jednocześnie sposób gotowania, w którym liczy się  wyobraźnia i pozytywny stosunek do różnorakich eksperymentów. Efektem są potrawy o niezwykłych smakach i zapachach. Oczywiście, aby tego typu doświadczenia kulinarne przyniosły odpowiednie rezultaty, kucharz musi dysponować odpowiednią wiedzą na temat sposobów przygotowania pierwowzorów konkretnych dań. Dlatego właśnie wiele osób przedkłada spożycie posiłku w restauracji, serwującej dania tej kuchni, nad własne próby w tym zakresie.

Restauracja Kraków

Gdzie można spróbować kuchni fusion?

Kuchni fusion warto więc próbować przede wszystkim w miejscach, w których przyrządzaniem potraw zajmuje się personel najwyższej klasy. Wiele osób stawia też na lokale, zapewniające niezwykły klimat. Jednym z nich jest Restauracja Esterante na Kazimierzu, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej i żydowskiej, z elementami fusion. Fachowość jej personelu pozwala cieszyć się w pełni bogactwem doznań kulinarnych, a niezwykła atmosfera tego miejsca sprawia, że odwiedziny w lokalu są dla gościa niezapomnianym przeżyciem. Wizytę w restauracji można oczywiście połączyć ze zwiedzaniem okolicznych zabytków lub po prostu ze spacerem po urokliwych zakątkach Kazimierza.

Jakie czynniki stoją za wzrostem znaczenia kuchni fusion?

W naszym kraju kuchnia fusion nie jest jeszcze powszechnie znana, jednak jej popularność nieustannie rośnie. Zarówno podróżnicy, powracający z wycieczek po świecie, jak i osoby, które zasmakowały jej niezwykłych dań w trakcie posiłku w restauracji, propagują ten sposób gotowania. Wiele podmiotów z branży gastronomicznej również stawia właśnie na nią, widząc rozrost rynku lokali, serwujących jej dania. Rozwojowi kuchni fusion sprzyja również bogactwo różnorodnych materiałów, propagujących taki sposób gotowania oraz promowanie jej przez liczne programy kulinarne i występujące w nich osoby.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

5 1 głos
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu