Z czego wynika popularność orzechów laskowych?

Z czego wynika popularność orzechów laskowych?

Słysząc termin „orzechy laskowe”, myślimy „pożywne śniadanie” i jest to skojarzenie niemal automatyczne. Można by pomyśleć, że jest to zasługa pewnej marki słodkiego kremu oraz jej chwytliwych spotów reklamowych. Tymczasem, slogan ten ma zaskakująco dużo wspólnego z prawdą, a orzechy laskowe nie dość, że pożywne, są też wyjątkowo smaczne. Dowiedz się, dlaczego tak wiele osób włącza orzechy laskowe do swojej diety.

Wartości odżywcze orzechów laskowych

O „legendzie” pożywności owoców leszczyny możemy usłyszeć nie tylko z reklam w telewizji, ale także od dietetyków, lekarzy oraz świadomych rodziców. Zalety orzechów laskowych są znane i doceniane, nawet jeśli nie występują w duecie ze słodkim kremem kakaowym. Orzechy leszczyny to bowiem skarbnica wartości odżywczych, w tym wielu witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. W dużej mierze to właśnie im zawdzięczamy tak dużą popularność tej przekąski. Do tego dochodzi duża dostępność produktu na naszym rodzimym, polskim rynku. Orzechy można pozyskać aż z 15 gatunków leszczyny, rosnących w klimatach umiarkowanych na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Dzięki bliskości upraw orzechy laskowe mają przystępną cenę, a także zawsze docierają do sklepów świeże.

Ten rodzaj orzechów odznacza się wyjątkowo dużą kalorycznością. 100 gramów owoców leszczyny dostarcza 628 kcal, przy czym nie są to puste cyferki. Ponad 60% tej liczby stanowią tłuszcze, w szczególności jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do regulowania poziomów złego i dobrego cholesterolu. Natomiast prawie 15% stanowią białka, dzięki czemu orzechy traktowane są często jako substytut mięsa. Duża kaloryczność nie jest przeszkodą we włączaniu orzechów laskowych do menu diety redukcyjnej. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, taka przekąska pozostawia uczucie sytości na długo po posiłku, ograniczając ochotę na podjadanie. Ponadto, orzechy te dostarczają wielu składników odżywczych wspomagających procesy metaboliczne i trawienne.

Zdrowotne korzyści orzechów laskowych

Orzechy to doskonałe źródło witamin oraz minerałów. Regularnie spożywając masło z orzechów laskowych lub surowe owoce leszczyny, można spodziewać się wielu korzyści zdrowotnych. Za dużą część z nich odpowiada wyjątkowa witamina E. Działa ona zbawiennie na cerę, poprawiając jej koloryt i jędrność oraz łagodząc zaczerwienienia – dlatego orzechy leszczyny często wykorzystuje się w kosmetyce. Witamina E wpływa również korzystnie na pracę mózgu. Regularne przekąski w formie orzechów laskowych to sposób na lepsze samopoczucie, silniejszą koncentrację oraz trwalszą pamięć. Z kolei niedobór tej witaminy może skutkować ogólnym osłabieniem, rozdrażnieniem, a przy większych niedoborach także bezpłodnością.

Wartymi uwagi składnikami są także witaminy z grupy B (B1, B3, B6, B9, B5), których w orzechach laskowych jest pełno. Te witaminy odpowiadają m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego i układu pokarmowego, procesy metaboliczne oraz gojenie się ran. Witamina B6 przyczynia się do zwiększania koncentracji oraz łagodzenia stanów napięcia nerwowego. Z kolei witamina B9, nazywana także kwasem foliowym, to składnik niezbędny w diecie przyszłych mam. Spożywanie orzechów pomaga dostarczyć płodowi niezbędnych ilości kwasu foliowego oraz ograniczyć nieprzyjemności związane z porannymi mdłościami. Ponadto, orzechy laskowe to prawdziwa skarbnica miedzi, magnezu oraz manganu. Wpływają one na spowalnianie procesów starzenia się, wspierają rozwój fizyczny i mięśniowy, a także pozwalają pozbyć się problemów z bezsennością. Porcja magnezu zawarta w orzechach może być doskonałym wsparciem diety osób pijących dużo kawy.

W jakiej formie można jeść orzechy laskowe?

Korzyści z orzechów laskowych można wyciągać na wiele sposobów. Owoce leszczyny smakują równie dobrze solo, co jako dodatek do sałatek, deserów, kremów czy wypieków. Szczególnie dobrze sprawdzają się w wymienionych we wstępie śniadaniach – można dodać je do musli, jogurtu czy koktajlu owocowego. Warto jednak uważać, by wybrane przez nas orzechy laskowe nie były dodatkowo solone lub słodzone – tracą wtedy swój korzystny dla zdrowia potencjał. W przypadku wyrobów z orzechów laskowych np. kremów i past należy sięgać po takie, które nie zawierają sztucznych „ulepszaczy” smaku. Wrogiem wartości odżywczych są przede wszystkim olej palmowy oraz sacharoza, które mogą niwelować korzystne dla organizmu skutki spożywania orzechów laskowych.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu