Tarta z łososiem i szparagami

Tarta z łososiem i szparagami

Sezon na szparagi to doskonała okazja do stworzenia wielu ciekawych dań z wykorzystaniem tych zielonych warzyw. Komponują się one świetnie z łososiem o charakterystycznym smaku. Co powiesz na tartę z tą wyjątkową rybą oraz szparagami? Sprawdź, jak ją przygotować!

Jak przygotować tartę z łososiem i szparagami?

Składniki na tartę z łososiem i szparagami:

  • 200 g łososia,
  • 10 szparagów,
  • 150 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 2 pomidory,
  • 15 ml wody,
  • 150 g śmietany 18%,
  • kulka mozzarelli,
  • zioła (według uznania), sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Wysmaruj formę na tartę masłem. Przesiej mąkę i połącz z masłem, solą, jajkiem i wodą. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wstaw na chwilę do lodówki, w tym czasie nagrzewając piekarnik do temperatury 180°C. Piecz przez 15 minut z folią aluminiową, a następnie zdejmij ją i piecz kolejne 15 minut. Opłucz i osusz filet z łososia, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Upiecz lub ugotuj rybę na parze. Roztrzep pozostałe cztery jajka wraz z mozzarellą. Wlej masę na ostudzone ciasto, dodaj łososia, pomidory i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wstaw całość do piekarnika na 30 minut.

Więcej przepisów na tartę z wykorzystaniem łososia i nie tylko znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.

Jak zmodyfikować przepis na tartę z łososiem i szparagami?

Tartę z łososiem i szparagami można również spersonalizować. W takiej mieszance idealnie sprawdzą się, np. brokuły czy nawet fasolka. Da się również zrezygnować z klasycznych pomidorów i zastąpić je koktajlową wersją. Pełna dowolność pojawia się także w przypadku doprawiania tarty. Możesz wykorzystać dowolne zioła zarówno w wersji suchej, jak i świeżej. Idealnie sprawdzi się bazylia, ale całość można wzbogacić także o oliwki czy suszone pomidory.

Więcej ciekawych przepisów na łososia znajdziesz tutaj: http://mowisalmon.pl/przepisy. Ten gatunek ryby sprawdza się doskonale w wielu odsłonach, zachwycając zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej wymagających okazji.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu