Syrop z czarnego bzu – dlaczego warto go pić?

Syrop z czarnego bzu - dlaczego warto go pić?

Czarny bez od lat stosowany jest w medycynie ludowej. Nie bez powodu dawniej przypisywano mu magiczne właściwości. Obecnie cieszy się dużą popularnością i jest niezawodnym środkiem wspierającym walkę z różnymi infekcjami. Z jego kwiatów przyrządza się soki i syropy, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Zastanawiasz się, dlaczego warto pić syrop z czarnego bzu? Czytaj dalej i poznaj wyjątkowe działanie tej rośliny!

Cenne dla zdrowia składniki

Czarny bez posiada niezwykle cenne dla zdrowia składniki. Olejki eteryczne, kwasy organiczne, garbniki czy sole mineralne to tylko kilka z wielu substancji, które zawiera ta roślina. Dodatkowo czarny bez jest źródłem witaminy A i C, dodatkowo pojawiają się w nim pektyny oraz antocyjany, czyli związki, które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników i cukrów.

Działanie tej rośliny ma szerokie spektrum możliwości: antywirusowe, rozrzedza uporczywy katar, a co najważniejsze – wzmacnia odporność organizmu. Nic więc dziwnego, że czarny bez cieszy się tak ogromną popularnością. Nie tylko łagodzi dolegliwości związane z wszelkimi infekcjami, ale dzięki wielu substancjom pomaga organizmowi szybciej powrócić do zdrowia.

Syrop z czarnego bzu - dlaczego warto go pić?

Dlaczego warto pić syrop z czarnego bzu?

Syrop z czarnego bzu wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Ma działanie rozkurczowe, pobudza krążenie oraz obniża poziom cukru we krwi. Napar z kwiatu bzu dedykowany jest szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę.

Co więcej, syrop wpływa na poprawę układu krwionośnego. Wzmacnia naczynia krwionośne, rozszerza naczynia wieńcowe i poprawia krążenie krwi. Regularne stosowanie syropu pomaga znacznie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, kwiat bzu ma również działanie moczopędne, przeczyszczające, a także przeciwbólowe. Świetnie sobie radzi także ze stanami zapalnymi żołądka oraz jelit. Mało tego, jest niezwykle pomocny podczas leczenia rwy kulszowej.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Kwiaty z owoców czarnego bzu należy zbierać w maju i czerwcu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na miejsce, w którym rośnie roślina. Najlepiej, żeby owoce znajdowały się z dala od dróg i zanieczyszczeń. Kwiaty z czarnego bzu musisz dobrze przygotować, usuwając ogonki i łodygi. Następnie roślinę zalej gorącą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzonych kwiatów nie odcedzaj. Pozostaw je w lodówce na 24 godziny. Gdy wyjmiesz wywar z lodówki, przelej kwiaty przez sito, dodaj cukier i dobrze zagotuj.

Samodzielne przyrządzenie syropu z bzu jest jednak czasochłonne. Jeżeli szukasz szybszego rozwiązania, postaw na gotowy produkt. Sklep Poletko posiada w swojej ofercie syrop z czarnego bzu z owoców pochodzących z polskich upraw. Produkt ten jest naturalny – nie posiada barwników i konserwantów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu