Syrop z czarnego bzu – dlaczego warto go pić?

Czarny bez od lat stosowany jest w medycynie ludowej. Nie bez powodu dawniej przypisywano mu magiczne właściwości. Obecnie cieszy się dużą popularnością i jest niezawodnym środkiem wspierającym walkę z różnymi infekcjami. Z jego kwiatów przyrządza się soki i syropy, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Zastanawiasz się, dlaczego warto pić syrop z czarnego bzu? Czytaj dalej i poznaj wyjątkowe działanie tej rośliny!
Cenne dla zdrowia składniki
Czarny bez posiada niezwykle cenne dla zdrowia składniki. Olejki eteryczne, kwasy organiczne, garbniki czy sole mineralne to tylko kilka z wielu substancji, które zawiera ta roślina. Dodatkowo czarny bez jest źródłem witaminy A i C, dodatkowo pojawiają się w nim pektyny oraz antocyjany, czyli związki, które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników i cukrów.
Działanie tej rośliny ma szerokie spektrum możliwości: antywirusowe, rozrzedza uporczywy katar, a co najważniejsze – wzmacnia odporność organizmu. Nic więc dziwnego, że czarny bez cieszy się tak ogromną popularnością. Nie tylko łagodzi dolegliwości związane z wszelkimi infekcjami, ale dzięki wielu substancjom pomaga organizmowi szybciej powrócić do zdrowia.
Dlaczego warto pić syrop z czarnego bzu?
Syrop z czarnego bzu wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Ma działanie rozkurczowe, pobudza krążenie oraz obniża poziom cukru we krwi. Napar z kwiatu bzu dedykowany jest szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę.
Co więcej, syrop wpływa na poprawę układu krwionośnego. Wzmacnia naczynia krwionośne, rozszerza naczynia wieńcowe i poprawia krążenie krwi. Regularne stosowanie syropu pomaga znacznie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, kwiat bzu ma również działanie moczopędne, przeczyszczające, a także przeciwbólowe. Świetnie sobie radzi także ze stanami zapalnymi żołądka oraz jelit. Mało tego, jest niezwykle pomocny podczas leczenia rwy kulszowej.
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Kwiaty z owoców czarnego bzu należy zbierać w maju i czerwcu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na miejsce, w którym rośnie roślina. Najlepiej, żeby owoce znajdowały się z dala od dróg i zanieczyszczeń. Kwiaty z czarnego bzu musisz dobrze przygotować, usuwając ogonki i łodygi. Następnie roślinę zalej gorącą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzonych kwiatów nie odcedzaj. Pozostaw je w lodówce na 24 godziny. Gdy wyjmiesz wywar z lodówki, przelej kwiaty przez sito, dodaj cukier i dobrze zagotuj.
Samodzielne przyrządzenie syropu z bzu jest jednak czasochłonne. Jeżeli szukasz szybszego rozwiązania, postaw na gotowy produkt. Sklep Poletko posiada w swojej ofercie syrop z czarnego bzu z owoców pochodzących z polskich upraw. Produkt ten jest naturalny – nie posiada barwników i konserwantów.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj, że wszystkie informacje oraz porady opublikowane na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji ze specjalistą/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszej stronie internetowej każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.