Sprzątanie kuchni nie musi być wyzwaniem – praktyczny poradnik

Sprzątanie kuchni nie musi być wyzwaniem – praktyczny poradnik

Kuchnia to pomieszczenie, w którym każdego dnia spędzamy mnóstwo czasu. Zazwyczaj jednak najtrudniejszym wyzwaniem nie jest gotowanie ani smażenie, tylko sprzątanie po tych czynnościach. Warto więc dowiedzieć się, jak wykonać szybko te zadanie i jak ułatwić sobie pracę. Niezależnie czy mowa o myciu blatów, szafek czy podłóg, to wszystkie z tych powierzchni mogą prezentować się zjawiskowo!

Stwórzmy plan

Do skomplikowanych zadań należy podejść metodą etapową. Próby zajęcia się wszystkimi czynnościami jednocześnie zazwyczaj kończą się niepowodzeniem. Dlatego opracujmy dokładny plan, dzięki któremu będziemy wiedzieć, co dokładnie musimy zrobić i w jakiej kolejności należy się za to zabrać. Powinniśmy zaopatrzyć się również w wysokiej jakości środki czystości, ponieważ usuwanie tłuszczu bądź zaschniętych resztek jedzenia nie jest łatwym zadaniem, szczególnie jeśli korzysta się tylko z domowych specyfików.

Od czego zacząć?

Warto na szczycie swojego planu umieścić zmywanie naczyń. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o zyskanie większej przestrzeni roboczej. Brudne naczynia niejednokrotnie zagracają nie tylko zlew, ale także szafki, blaty, stół i kuchenkę. Trudno wtedy zająć się czymś innym z powodu braku miejsca. Do mycia mocno zabrudzonych naczyń przyda się skuteczny, najlepiej ekologiczny płyn.

Następnie przejdźmy do wyczyszczenia zlewu,  gdzie  zbierają się różnego typu osady i  odpadki oraz pojawiają się zacieki. Idealna do tego celu będzie pianka do czyszczenia kuchni. Jej zastosowanie sprawdzi się także przy blatach, szafkach, a nawet piekarniku. Pamiętajmy jednak, że na czas sprzątania wpływa także częstotliwość wykonywania tej czynności. Zabrudzenia z jednego dniausuwa się zdecydowanie szybciej niż te tygodniowe.  To także istotne ze względu na resztki jedzenia, które leżąc zbyt długo, stają się  siedliskiem szkodliwych bakterii.

Lśniące blaty i podłogi

Wiele problemów sprawiają szklane elementy w kuchni, takie jak na przykład drzwi piekarnika lub szafek. Do nich najlepiej użyć płynu do mycia szyb, którego właściwości powinny sobie bez problemów poradzić z kuchennymi zabrudzeniami. Zadbajmy jednak nie tylko o usunięcie zanieczyszczeń, ale również o to aby nie pozostały na szybach  smugi i zacieki .

Ostatnim elementem, o którym należy pamiętać, jest  posprzątanie  podłogi. Najpierw odkurzmy ją, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się okruszków i innych drobin, które mogłyby rysować powierzchnię. Następnie umyjmy ją, aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń i nadać  powierzchni połysk. W tym przypadku nie musimy stosować specjalistycznych środków czystości – wystarczy tradycyjny płyn uniwersalny, który nadaje się zarówno do płytek, jak i wykładzin czy paneli.

 


Materiał Reklamowy

Zgodnie z ustawą z dnia 26 stycznia 1984 r. Prawo prasowe. Art. 36 ust. 3 Informujemy, że powyższy artykuł jest formą reklamy internetowej. W odróżnieniu od tradycyjnego artykułu różni go możliwość umieszczenia linku promującego dany produkt bądź usługę, grafiki lub logotypu.

5 1 głos
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu