Sposoby przygotowania lodów, a dobór urządzeń

Przed otworzeniem własnej lodziarni lub wzbogaceniem oferty cukierni o lody własnej produkcji, przedsiębiorca musi zmierzyć się z wyborem odpowiedniego sprzętu. Tylko dobór odpowiednich urządzeń zapewni produkcję smacznych i dobrych jakościowo lodów. Jednak, aby prawidłowo wybrać maszyny do przyrządzania zimnych deserów trzeba wiedzieć, które urządzenia najlepiej sprawdzą się do wytwarzania konkretnych rodzajów lodów.
Jakie urządzenia wybrać do wyrobu lodów włoskich?
Polacy upodobali sobie lody włoskie i chętnie zajadają się nimi w upalne, letnie dni. Stanowią niezaprzeczalną konkurencję dla lodów sprzedawanych na gałki. W związku z tym, zarówno niewielkie punkty gastronomiczne, jak i lodziarnie o dużej powierzchni zaopatrują się w urządzenia do produkcji tego typu lodów.
O pożądanych cechach dobrej maszyny do lodów włoskich opowiedział ekspert z firmy MK KOMI, zajmującej się pomocą w otwieraniu i rozwoju lokali gastronomicznych: Zaopatrując lokal w urządzenia typu soft do wytwarzania włoskich lodów należy zwrócić uwagę na ich wydajność. Im wyższa tym lepsza. Poszczególne komponenty urządzenia powinny cechować się najwyższą jakością, aby były w stanie zapewnić wieloletnią eksploatację wolną od usterek. Dodatkowym atutem będzie wyposażenie maszyny w system, pozwalający na zdalne rozwiązanie zaistniałych problemów. Ciekawą opcją, docenianą przez właścicieli lodziarni, jest możliwość dodania do masy lodowej zmiksowanych owoców, dzięki czemu lody zyskają wyjątkowe nuty smakowe.
Jaki sprzęt jest potrzebny do wytwarzania lodów na gałki?
Moda na rzemieślnicze lody, sprzedawane na gałki utrzymuje się od kilku lat. W tym przypadku dobór urządzeń okaże bardziej skomplikowany. Przedsiębiorca powinien się zaopatrzyć nie tylko w pasteryzatory i frezery, ale także gałkownice, witryny chłodnicze i szafy mroźnicze do lodów gałkowanych.
W przypadku chęci sprzedaży lodów w lokalu potrzebny będzie zakup witryny, a kiedy gałki będą wydawane na zewnątrz, niewątpliwie przyda się mobilny wózek na lody. Estetyczne witryny i wózki staną się dodatkowym faktorem przyciągającym klientów.
Urządzenie wielofunkcyjne
Praktycznym pomysłem na przygotowanie lodów jest zdecydowanie się na wielofunkcyjne maszyny do wyrabiania lodów. Wybierając takie urządzenie nie trzeba kupować osobno frezera i pasteryzatora, gdyż jedna maszyna zawiera w sobie wszystkie te funkcje. Idealnie sprawdzi się do produkcji najczęściej spotykanych ludów na mleku lub śmietanie, ale również orzeźwiających owocowych sorbetów.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.