Skrobia kukurydziana — jak ją wykorzystać w kuchni? Sprawdzamy!

Nasz kraj zdecydowanie obfituje w dostępność ziemniaków. Co się z tym wiąże? Oprócz klasycznych dań z udziałem kartofli popularna jest również skrobia ziemniaczana. Czy jednak zawsze jest to jedyny wybór? Absolutnie nie! Mimo dużej sławy wersji ziemniaczanej większe uznanie ekspertów ma skrobia kukurydziana. Jakie właściwości ma ten produkt? Jak możesz go wykorzystać na co dzień w swojej kuchni? Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się wszystkiego!
Skrobia kukurydziana kontra wersja ziemniaczana
Co wybrać? Wersję kukurydzianą czy ziemniaczaną? Ta druga jest co prawda bardziej popularna, ale czy jest to wyznacznik? Niekoniecznie. Skrobia kukurydziana ma bardziej wyraźny, głęboki smak. Zdecydowanie mocniej gęstnieje niż wariant ziemniaczany. Skrobia, zwana mazeiną, jest również bardziej odporna na długie gotowanie. Produkty być może mają podobne zastosowanie, lecz zupełnie inne właściwości. Jest polecana zwłaszcza do sosów i nadzień, a także zapiekanek. Element wspólny? Łączenie składników na samym początku. Wersja ziemniaczana to delikatniejszy środek zagęszczający.
Jak powstaje skrobia kukurydziana?
Rejony, w których uprawa kukurydzy jest obecna na szeroką skalę to głównie Stany Zjednoczone, Brazylia czy Chiny. To tam najczęściej powstają wyroby na bazie kukurydzy. Proces produkcji zaczyna się właśnie na polu uprawnym. Uprzednio oczyszczone ziarna są namaczane w ciepłej wodzie przez dwa dni. Taką procedurę można by określić jako kontrolowaną fermentację. Ziarna, które odpowiednio namokną, są teraz rozłupywane. Koniecznością jest oddzielenie zarodków od bielma. Teraz następuje kluczowa czynność — mielenie w oddzielnych naczyniach i wypłukiwanie skrobi. Do tego posłuży jedynie woda. Gdy produkt przeschnie, jest gotowy do wykorzystania.
Właściwości odżywcze skrobi kukurydzianej
Na początek warto zaznaczyć, że skrobia kukurydziana nie ma smaku ani zapachu. Jest sprzedawana w sproszkowanej postaci. Jak zachowuje się w wyniku połączenia z wodą? Przybiera ona charakterystyczną formę kleiku. Produkt ten jest źródłem węglowodanów. Jakie właściwości odżywcze posiada? W 100 g tego surowca znajduje się około 350 kalorii. Wśród minerałów, jakie zawiera, można wymienić fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, potas i wapń. Nie zabraknie też witaminy B2 i B6 oraz niacyny. Co jest kluczową jej cechą? Skrobia kukurydziana nie ma glutenu. Ten aspekt jest szczególnie istotny z punktu widzenia osób cierpiących na celiakię.
Skrobia kukurydziana — jak pomocna jest w kuchni?
Przygotowując domowe potrawy i desery, często kluczowe jest nadanie im odpowiednie konsystencji. Pożądane właściwości zagęszczające ma właśnie skrobia kukurydziana. Czy produkt może negatywnie wpłynąć na smak i aromat dań? Absolutnie nie! Z jego użyciem możesz bez obaw wiązać zupy, sosy lub gulasze. Idealnie sprawdzi się także do deserów — kisieli czy budyniów. Nie inaczej będzie w przypadku ciast, naleśników czy placków. Wykorzystanie skrobi kukurydzianej podczas ich przygotowywania poprawi ich teksturę. Dania nie mętnieją i pozostają przezroczyste. Produkt ten świetnie też sprawdzi się w trakcie wyrobu domowego pieczywa. Dzięki temu wypieki zwiększą swoją wilgotność.
Warto przetestować skrobię kukurydzianą ze sklepu Frutavita, która jest idealną alternatywą dla wersji ziemniaczanej. Skrobia ta jest też doceniana przez osoby nietolerujące glutenu — stanowi doskonały zamiennik mąki. Często jest też składnikiem diety proteinowej. Natomiast weganie mogą jej używać zamiast jajek.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany