Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – przegląd urządzeń

W lokalu gastronomicznym niezbędne są różne urządzenia – do chłodzenia i mrożenia, przechowywanie żywności, jej obróbki itd. Wybrane z nich są absolutną podstawą, aby restauracja czy bar mogły działać, a klienci byli zadowoleni. Jednak wybór konkretnego sprzętu zależy od różnych czynników – jak m.in. wielkość lokalu. Są jednak sprzęty, urządzenia i akcesoria stanowiące must have – poniżej wybrane z nich.
Marzenie o restauracji – określ potrzeby i budżet
Otwarcie restauracji wymaga zwykle dużych inwestycji – trzeba skompletować cały sprzęt gastronomiczny i zatrudnić zespół, co wymaga sporych nakładów finansowych. Polecamy już wcześniej zaplanować wydatki – trzeba między innymi zdefiniować swoje potrzeby, określić swój budżet i zdecydować, co jest niezbędne, a co można dokupić później. Skompletowanie wszystkiego, co będzie potrzebne, to jeden z pierwszych kroków, aby spełnić swoje marzenie o własnej restauracji. Każdy lokal ma inne potrzeby – hotelowa restauracja musi posiadać ekspres do kawy i dyspenser do soków, pizzeria piec do pizzy.
Urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności
Jednym z rodzajów urządzeń są sprzęty służące do przechowywania, mrożenia i chłodzenia żywności. Są one praktyczne, ale i niezbędne w każdym lokalu – jak restauracja, bar, pizzeria, stołówka, firma cateringowa itd. Do tej grupy urządzeń zaliczamy między innymi witryny i komory chłodnicze czy regały wykonane z wysokogatunkowej stali. Takie sprzęty pozwolą przechować żywność i sprawdzają się w małej i dużej gastronomii.
Dzięki nim mięso, ryby czy warzywa i owoce pozostaną świeże i smaczne dłużej – przechowywane w odpowiedniej temperaturze zachowają swoje cenne wartości, smak i aromat. Do chłodzenia i mrożenia produktów używane są też chłodziarki do napojów, bemar chłodniczy, zamrażarki skrzyniowe i wiele innych.
Urządzenia podtrzymujące ciepło
Asortyment w tej grupie obejmuje między innymi bemary, podgrzewacze wszelkiego typu – np. podgrzewacz na pastę, opiekacze, witryny grzewcze i termosy. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych urządzeń gastronomicznych jest właśnie bemar. Warto poświęcić czas na wybór odpowiedniego modelu, bo pozwoli on na komfort pracy i funkcjonalność. To rodzaj podgrzewacza, który niezbędny jest na przykład w firmach cateringowych i na stołówkach.
Meble ze stali nierdzewnej
Niezbędne są też meble wykonane z solidnej i wytrzymałej stali nierdzewnej – szafy, regały, wózki itd. Przede wszystkim stal wyróżnia się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, jest odporna na wysoką temperaturę i korozję. W stal nie wnikają żadne substancje, jest ona bezpieczna dla zdrowia ludzi, a także łatwa w pielęgnacji.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany