Produkty zbożowe jako integralna część modelu żywienia

Produkty zbożowe – zgodnie z piramidą żywienia – stanowią nieodłączny element codziennej diety człowieka. Warto jednak zwrócić uwagę, że dotyczy to szczególnie produktów pełnoziarnistych, które są zdecydowanie zdrowsze i mają więcej cennych składników. Znajduje się w nich między innymi błonnik odpowiedzialny za procesy trawienne, a także witaminy wzmacniające organizm. Sprawdź, jaki produkty zbożowe warto wybierać.
Produkty z orkiszu — odkryj ich właściwości
Orkisz to jedna z najstarszych odmian pszenicy, które przez wiele lat była zapomniana i rzadko pojawiała się w codziennych jadłospisach. Od pewnego czasu bije jednak rekordy popularności, podobnie, jak produkty, które się z niej wytwarza. Dlaczego warto ją spożywać? Zawiera ona przede wszystkim:
- witaminy — głównie z grupy B,
- składniki mineralne: cynk, potas, magnez, selen,
- błonnik,
- beta-karoten,
- nienasycone kwasy tłuszczowe.
– „Wpływ orkiszu na ludzki organizm jest ogromny. Osoby, które codziennie spożywają produkty z tego rodzaju pszenicy nie tylko lepiej się czują. Ich organizmy mają zdecydowanie więcej energii, a jelita są w stanie regularnie przetwarzać dostarczany im pokarm” — tłumaczy specjalista ze sklepu internetowego DIOGRA.
Jakie produkty zbożowe wybierać do codziennego jadłospisu?
Wiele osób jest przekonanych, że produkty zbożowe to jedynie pieczywo i mąka. Nie należy jednak zapominać o makaronie, czy różnego rodzaju płatkach. Ogromny wybór w tym zakresie sprawia, że tak naprawdę każdy może wybrać to, co lubi najbardziej.
Warto również pamiętać, że zamiast słodkich batoników, czy czekoladek dla dzieci, można postawić na przekąski zbożowe. Są one zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem. W tym przypadku dużą popularnością cieszą się chociażby paluszki orkiszowe. Można bez problemu zapakować je dziecku do szkoły. To także zdrowa alternatywa dla chipsów podczas oglądania filmu. Mogą skorzystać z niej również dorośli, którzy chcą zadbać o prawidłową pracę swojego organizmu.
Smaczne przekąski wykonasz także samodzielnie. Wystarczy, że do pieczenia ciasteczek wykorzystasz odpowiednią mąkę np. orkiszową. Możesz dorzucić do nich także całe ziarna, czy otręby i posłodzić niewielką ilością miodu.
Na co zwrócić uwagę, wybierając produkty zbożowe?
Kluczową kwestią podczas wyboru produktów zbożowych jest przede wszystkim ich jakość. Istnieje ogromna różnica, chociażby w nazewnictwie, a co za tym jakości asortymentu, jaki oferuje rynek. Pieczywo wieloziarniste nie jest np. tym samym co pełnoziarniste. Nie powstaje ono z całych ziaren, a jest nimi jedynie posypane. Dlatego takie produkty są znacznie uboższe w składniki odżywcze.
Wspomniana kwestia dotyczy jednak nie tylko samego pieczywa, ale również płatków śniadaniowych, czy przekąsek, które często daje się dzieciom do szkoły. Tak niewielka różnica ma jak widać ogromne znaczenie. Dlatego bardzo dobrym przyzwyczajeniem jest dokładne czytanie etykiet i składów. Warto między innymi unikać te produkty, które mają duże ilości cukru. W nadmiarze może jedynie zaszkodzić, szczególnie w okresie dojrzewania.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.