Produkty, które na długo wyeliminują uczucie głodu

Produkty, które eliminują uczucie głodu

Każdy z nas zadaje sobie pytanie czy istnieją takie produkty, które na długo nas zasycą a jednocześnie nie spowodują zwiększenia wagi. Bardzo często jest tak, że po zjedzeniu jednej potrawy czujemy się pełni jeszcze przez wiele godzin, a zjadając inną – chwilę po posiłku mamy ochotę coś jeszcze przekąsić. Przy zaspokajaniu głodu istotna jest nie tylko zawartość kaloryczna posiłku, ale także wiele innych czynników. Podczas odchudzania warto wybierać produkty o niskiej gęstości energetycznej, a więc takie, które zawierają dużo wody oraz błonnika, który wypełnia żołądek.

Co to jest sytość?

Na początku warto sobie odpowiedzieć na pytanie czym w ogóle jest sytość. Jest to jest powszechnie stosowane określenie, które wyraża nasz stopień najedzenia się, oraz tego, w jakim stopniu produkt nas nasycił. Takie uczucie osiągamy poprzez rozciąganie ścian żołądka, na przykład poprzez wypicie dużej ilości wody lub zjedzenie kawałka arbuza. Nasycimy się również zjadając kawałek pizzy z tłustym serem. Naszym celem jest znalezienie produktów, które zasycą nas na dłużej, ale jednocześnie nie spowodują, że przytyjemy.

Które produkty zasycą nas na dłużej?

Poniżej znajduje się lista produktów, dzięki którym przez dłuższy czas nie będziemy czuć głodu.

  1. Ziemniaki – gotowane ziemniaki to zdecydowanie najlepszy wybór aby się zasycić i przez dłuższy czas nie czuć głodu, o ile nie dodamy do nich gęstego sosu lub zbyt dużej ilości masła nie są one tak kaloryczne jak nam się wydaje
  2. Banany –  banany ze względu na swoją konsystencję mogą być dodawane do koktajli owocowych, zagęszczenie koktajlu bananem to bardzo dobry sposób aby zasycić swój organizm na dłużej
  3. Popcorn – popcorn jest bogatym źródłem błonnika, nie należy jednak zwiększać jego kaloryczności dodając masło i sól
  4. Awokado – połowa awokado dodana do lunchu o 24% zmniejsza ochotę na jedzenie w ciągu trzech godzin po posiłku
  5. Arbuz – idealnie gasi pragnienie, dodatkowo dając uczucie sytości
  6. Jajka – jajka ugotowane na twardo nie tuczą, należy jednak jeść je z umiarem
  7. Kasza gryczana – jest idealnym dodatkiem do mięs, zawiera dużą ilość białka oraz błonnika
  8. Jabłka – zjedzenie jabłka pół godziny przed rozpoczęciem posiłku pozwala poczuć sytość wcześniej niż zwykle
  9. Jogurt grecki – jest świetnym źródłem białka, tłuszczu oraz wapnia
  10. Ananas – pomaga walczyć o zgrabną sylwetkę, spala tłuszcz oraz ułatwia trawienie białka
  11. Soczewica – soczewica oraz warzywa strączkowe mają niski indeks glikemiczny, dzięki temu nie powodują gwałtownego skoku glukozy we krwi, a następnie szybkiego spadku oraz nagle pojawiającego się uczucia głodu. Zawierają dużo protein oraz solidną dawkę błonnika, która szybko wypełnia żołądek.

Podczas odchudzania warto sięgać po wyżej wymienione produkty i wprowadzać je do naszej diety, jako przekąski bądź dodatki do pełnowartościowych posiłków. Należy też pamiętać, że kluczowa do utrzymania poczucia sytości jest regularność posiłków. Jeżeli nasze posiłki będą regularne i będą składały się z wartościowych produktów nasz organizm nie będzie domagał się słodkich przekąsek, a uczucie głodu przestanie nam doskwierać.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna

Produkty takie jak banan, kasz gryczana czy soczewica sprawiają, że nie muszę jeść przez następną połowę dnia. To dobrze, bo człowiek przynajmniej nie myśli ciągle o jedzeniu i nie wyjada niepotrzebnie wszystkiego z lodówki. Poza tym lubię te produkty, więc czego chcieć więcej!?

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu