Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – to musisz spróbować!

Potraw włoskich nie trzeba nikomu przedstawiać, na stałe zagościły na stołach Polaków. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku? Mieszkańcy Włoch już dawno zdradzili swój sekret: zaangażowanie kucharza połączone z prostotą składników. Nie musisz jechać więc do Włoch, aby zaznać smaku prawdziwej kuchni włoskiej. Wystarczy kilka produktów i miłość przelana na talerz, a Włochy na stałe zagoszczą w Twojej kuchni. Oto trzy najpopularniejsze dania Półwyspu Apenińskiego.
Włoska klasyka — spaghetti
Makarony włoskie zawojowały świat. Nic dziwnego. Przyrządzane na wiele sposobów są w stanie pobudzić kubki smakowe niejednego kulinarnego sceptyka. Klasyką w czystej postaci jest makaron z sosem pomidorowym i bazylią, posypany parmezanem znany pod nazwą spaghetti napoli.
Prawdziwa włoska receptura opiera się na świeżych, dojrzałych pomidorach San Marzano. To podłużne, czerwone owoce, które coraz częściej możesz spotkać w lokalnych warzywniakach. Do porcji dla 3-4 osób wystarczy ich 800 g.
Sparz pomidory i ściągnij skórkę. Wydrąż miąższ, rozgnieć go, i wrzuć do rozgrzanej w garnku oliwy. Wydzielone kawałki gotuj minimum 30 minut, regularnie mieszając drewnianą łyżką.
W międzyczasie na patelnię wlej oliwę. Obierz 5 ząbków czosnku i duś do miękkości na wolnym ogniu. Dodaj świeże listki bazylii. Po 15 minutach już tylko krok będzie dzielił cię od osiągnięcia upragnionej, pomidorowej mikstury… Zawartość patelni przecedź do garnka z pomidorami. Ugotuj 100 g makaronu spaghetti (koniecznie al dente) i dodaj do sosu wraz z 20 g masła. Wymieszaj, a następnie wyłóż porcję na talerz. Posyp parmezanem. Gotowe!
Okrągły przysmak znany na całym świecie — pizza
Jej początki sięgają 1870 roku, kiedy to w Neapolu zaserwowano ją po raz pierwszy. Placek z pomidorami, czosnkiem i ziołami od razu podbił włoskie serca.
Tajemnicę dobrej pizzy stanowią nie dodatki, ale cienkie ciasto, na które składają się tylko cztery składniki: mąka, woda, sól i drożdże. W zależności od preferencji smakowych możesz ją przygotowywać w kilku wersjach: wegetariańskiej, mięsnej, a nawet z owocami morza. To, czy rodowity Włoch nazwałby ją „pizzą jak u mamy” zależy właśnie od konsystencji ciasta. Zatem jakie tajniki trzeba zgłębić, aby w pełni się ono udało?
Włosi zalecają używanie drobnoziarnistej mąki typu 00 bez dodatków, wyłącznie soli morskiej, wody o średniej twardości oraz drożdży o umiarkowanej kwasowości. Wszystkie wyżej wymienione komponenty musisz ze sobą połączyć i wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut, a następne 20 poświęcić na uformowanie kulki. Odłóż je na 2 godziny, aby ładnie wyrosło.
Kolejny krok to wyrabianie kulek zwanych panetti i… kolejne 6 godzin na to, aby ciasto mogło nabrać powietrza. Mimo że dopiero po 8 godzinach następuje właściwe formowanie placka, efekt jest tego wart. Najpierw placami wskazującymi wyznacz brzeg ciasta (do 2 cm), a następnie spłaszcz jego środek i zacznij obracać placek na blacie.
Nareszcie nadchodzi etap rozprowadzenia po cieście sosu pomidorowego i dodania pozostałych składników. Pizza powinna być pieczona w temperaturze 485 stopni Celsjusza. Zapewne jesteś wyposażony tylko w zwykły piekarnik. Na szczęście i to urządzenie można oszukać. Pizzę połóż na patelni i włóż do piekarnika. Gdy jej brzegi wyrosną, ostrożnie (aby się nie poparzyć) przełóż ją do tortownicy i z powrotem włóż do środka. Ustaw najwyższą temperaturę i piecz 2 minuty.
Kuchnia włoska jest wdzięczna i przyjemna, a to za sprawą nieskomplikowanych komponentów i zasady, że ma być szybko i smacznie. Sery, zioła, oliwa goszczą w niemal każdej kuchni, więc nietrudno o śródziemnomorski klimat w zaciszu własnego domu. Makarony włoskie, pizza? To wszystko jest w zasięgu twoich rąk. Stosując się do kilku kulinarnych wskazówek i Ty możesz zostać mistrzem tradycyjnych, włoskich dań.
Artykuł powstał we współpracy z Gniazdo-smaku.pl
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.