Miód słonecznikowy – jakie ma właściwości i jak go spożywać? Sprawdziliśmy!

W Polsce jeden z najrzadziej spotykanych, na Wschodzie natomiast jeden z najchętniej wybieranych – miód słonecznikowy, bo o nim mowa, to propozycja dla wybrednych. Pozyskiwany z kwiatów słonecznika, charakteryzuje się subtelnym smakiem, który odpowiada każdemu. Dodatkowo wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Co sprawia, że warto poświęcić czas i znaleźć miód słonecznikowy, który trafi właśnie do Twojej kuchni?
Pozyskiwany z kwiatów słonecznika, jest bogaty w glukozę oraz fruktozę i jednocześnie niemal całkowicie pozbawiony sacharozy. Dodatkowo zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów. Co zatem decyduje o korzystnym wpływie miodu słonecznikowego na zdrowie? Przede wszystkim – obecność kwasów organicznych, flawonoidów i enzymów. Koniecznie sprawdź, kiedy warto sięgnąć po miód słonecznikowy i jak go stosować, żeby cieszyć się nie tylko jego właściwościami antybiotycznymi i antybakteryjnymi, ale także – doskonałym smakiem.
Prozdrowotne właściwości miodu słonecznikowego
Wiele osób decyduje się stosować miód profilaktycznie. Nie można się dziwić – bez względu na rodzaj, wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych, przeziębień, a także – grypy. Jakie jeszcze właściwości wykazuje miód słonecznikowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Powodów jest co najmniej kilka:
- regeneruje błonę śluzową układu pokarmowego,
- wspiera leczenie infekcji gardła, zatok, oskrzeli i płuc,
- doskonale sprawdza się w walce z chorobami skóry,
- skutecznie zapobiega miażdżycy, reguluje ciśnienie krwi i wspiera leczenie niedokrwistości,
- może działać żółciopędnie i żółciotwórczo, a także – bakteriostatycznie oraz
- poprawia pracę nerek, przyczyniając się do wzmocnienia układu moczowego i usunięcia z organizmu nadmiaru toksyn.
Miód słonecznikowy może być stosowany w sytuacji osłabienia, dedykowany jest także osobom starszym i sportowcom. Wszystko ze względu na fakt, że dostarcza odpowiednią ilość łatwo przyswajalnej energii.
Jak spożywać miód słonecznikowy?
Jeśli chcesz korzystać z cennych właściwości miodu słonecznikowego, włącz go do swojej diety na stałe. Pamiętaj jednak, by go nie podgrzewać – w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza produkt traci cenne właściwości.
Nie musisz się obawiać – produkt nie zdominuje Twojego menu, zwłaszcza jeśli skorzystasz z tych wskazówek:
- dodawaj miód do herbaty, zastępując cukier;
- wykorzystaj miód, jako dodatek do deserów i koktajli;
- połącz miód słonecznikowy z owsianką.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany