Miód słonecznikowy – jakie ma właściwości i jak go spożywać? Sprawdziliśmy!

Miód słonecznikowy

W Polsce jeden z najrzadziej spotykanych, na Wschodzie natomiast jeden z najchętniej wybieranych – miód słonecznikowy, bo o nim mowa, to propozycja dla wybrednych. Pozyskiwany z kwiatów słonecznika, charakteryzuje się subtelnym smakiem, który odpowiada każdemu. Dodatkowo wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Co sprawia, że warto poświęcić czas i znaleźć miód słonecznikowy, który trafi właśnie do Twojej kuchni?

Pozyskiwany z kwiatów słonecznika, jest bogaty w glukozę oraz fruktozę i jednocześnie niemal całkowicie pozbawiony sacharozy. Dodatkowo zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów. Co zatem decyduje o korzystnym wpływie miodu słonecznikowego na zdrowie? Przede wszystkim – obecność kwasów organicznych, flawonoidów i enzymów. Koniecznie sprawdź, kiedy warto sięgnąć po miód słonecznikowy i jak go stosować, żeby cieszyć się nie tylko jego właściwościami antybiotycznymi i antybakteryjnymi, ale także – doskonałym smakiem.

Prozdrowotne właściwości miodu słonecznikowego

Wiele osób decyduje się stosować miód profilaktycznie. Nie można się dziwić – bez względu na rodzaj, wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych, przeziębień, a także – grypy. Jakie jeszcze właściwości wykazuje miód słonecznikowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Powodów jest co najmniej kilka:

  • regeneruje błonę śluzową układu pokarmowego,
  • wspiera leczenie infekcji gardła, zatok, oskrzeli i płuc,
  • doskonale sprawdza się w walce z chorobami skóry,
  • skutecznie zapobiega miażdżycy, reguluje ciśnienie krwi i wspiera leczenie niedokrwistości,
  • może działać żółciopędnie i żółciotwórczo, a także – bakteriostatycznie oraz
  • poprawia pracę nerek, przyczyniając się do wzmocnienia układu moczowego i usunięcia z organizmu nadmiaru toksyn.

Miód słonecznikowy może być stosowany w sytuacji osłabienia, dedykowany jest także osobom starszym i sportowcom. Wszystko ze względu na fakt, że dostarcza odpowiednią ilość łatwo przyswajalnej energii.

Miód słonecznikowy

Jak spożywać miód słonecznikowy?

Jeśli chcesz korzystać z cennych właściwości miodu słonecznikowego, włącz go do swojej diety na stałe. Pamiętaj jednak, by go nie podgrzewać – w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza produkt traci cenne właściwości.

Nie musisz się obawiać – produkt nie zdominuje Twojego menu, zwłaszcza jeśli skorzystasz z tych wskazówek:

  • dodawaj miód do herbaty, zastępując cukier;
  • wykorzystaj miód, jako dodatek do deserów i koktajli;
  • połącz miód słonecznikowy z owsianką.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu