Menu pełne ryb

Menu pełne ryb

Ryby to bardzo wartościowe produkty, które powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Zawarte w nich witaminy i minerały korzystnie wpływają na rozwój organizmów, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Właśnie dlatego warto zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i częściej sięgać po rybne dania i przekąski.

Spożycie ryb w Polsce cały czas nie jest zbyt wysokie. Choć wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej i dbałością o nasze zdrowie stopniowo coraz chętniej wybieramy rozmaite ryby, które dziś bez problemu znajdziemy w wielu sklepach, nie tylko tych specjalistycznych.

Jakie ryby warto jeść?

Różnorodna oferta ryb wcale nie pomaga w wyborze tych najzdrowszych. Przed kolejnymi zakupami, warto dowiedzieć się, jakie właściwości mają poszczególne ryby i zdecydować się na te, które najlepiej odpowiadają potrzebom naszego organizmu. Oto 5 ryb, które najczęściej znajdziemy w sklepach (sprawdź na przykład aktualną ofertę na stronie sklepu Kaufland https://www.kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien.category=01a_%c5%9awie%c5%bce_ryby.html) i które powinniśmy rozważyć w swojej diecie.

  1. Halibut – zawiera w sobie całe mnóstwo kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin z grupy B, białka, fosforu i selenu.
  2. Łosoś jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, fosforu, selenu i magnezu.
  3. Makrela – również ma w sobie duże ilości zdrowych kwasów Omega-3, ale też witaminę A i D oraz cynk i selen.
  4. Śledź – to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, jodu, cynku oraz witamin A, E, B6 i B12.
  5. Dorsz jest chudą morską rybą, w której znajdziemy duże ilości białka, fosforu, potasu i witaminy B12.

Jak smacznie przyrządzić ryby?

Wielu osobom może wydawać się, że ryby są skomplikowanym produktem spożywczym i jego prawidłowe przygotowanie wymaga nie lada doświadczenia. To zupełnie mylne przekonanie. Ryby są niezwykle uniwersalnym produktem, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszymi metodami, które sprawdzą się w przypadku większości gatunków ryb są:

  • pieczenie
  • smażenie
  • grillowanie
  • gotowanie.

Ryby jako podstawa wielu dań

Skomponowanie rybnego menu wcale nie musi być tak skomplikowane jak nam się wydaje. Wystarczy tylko wybrać ulubione ryby i znaleźć ciekawe przepisy na ich wykorzystanie. Dużym ułatwieniem jest to, że ryby świetnie komponują się z wieloma warzywami, a nawet niektórymi owocami. Możemy je też podawać na zimno lub na ciepło z rozmaitymi sosami i słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Poniżej znajdziesz kilka prostych propozycji na proste rybne dania dla całej rodziny.

  • Zapiekanka rybna z warzywami.
  • Grillowane szaszłyki z łososiem i mango.
  • Pożywna zupa rybna.
  • Wytrawne kruche babeczki z pastą rybną.
  • Domowy burger z kotletem rybnym.
  • Śledzie marynowane w oleju lub occie.
  • Makaron z tuńczykiem i oliwkami.

W zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce na ryby, które są bogate w mnóstwo wartościowych składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim nasz organizm tak łatwo nie poddaje się chorobom, mamy więcej siły, jesteśmy bardziej skoncentrowani i pełni energii na kolejne zmagania z codziennymi obowiązkami. Dieta w dużej mierze przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego, aby jeszcze lepiej dbać o siebie i naszą rodzinę, powinniśmy świadomie wybierać to, co znajduje się na naszych talerzach.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu