Menu pełne ryb

Ryby to bardzo wartościowe produkty, które powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Zawarte w nich witaminy i minerały korzystnie wpływają na rozwój organizmów, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Właśnie dlatego warto zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i częściej sięgać po rybne dania i przekąski.
Spożycie ryb w Polsce cały czas nie jest zbyt wysokie. Choć wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej i dbałością o nasze zdrowie stopniowo coraz chętniej wybieramy rozmaite ryby, które dziś bez problemu znajdziemy w wielu sklepach, nie tylko tych specjalistycznych.
Jakie ryby warto jeść?
Różnorodna oferta ryb wcale nie pomaga w wyborze tych najzdrowszych. Przed kolejnymi zakupami, warto dowiedzieć się, jakie właściwości mają poszczególne ryby i zdecydować się na te, które najlepiej odpowiadają potrzebom naszego organizmu. Oto 5 ryb, które najczęściej znajdziemy w sklepach (sprawdź na przykład aktualną ofertę na stronie sklepu Kaufland https://www.kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien.category=01a_%c5%9awie%c5%bce_ryby.html) i które powinniśmy rozważyć w swojej diecie.
- Halibut – zawiera w sobie całe mnóstwo kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin z grupy B, białka, fosforu i selenu.
- Łosoś jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, fosforu, selenu i magnezu.
- Makrela – również ma w sobie duże ilości zdrowych kwasów Omega-3, ale też witaminę A i D oraz cynk i selen.
- Śledź – to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, jodu, cynku oraz witamin A, E, B6 i B12.
- Dorsz jest chudą morską rybą, w której znajdziemy duże ilości białka, fosforu, potasu i witaminy B12.
Jak smacznie przyrządzić ryby?
Wielu osobom może wydawać się, że ryby są skomplikowanym produktem spożywczym i jego prawidłowe przygotowanie wymaga nie lada doświadczenia. To zupełnie mylne przekonanie. Ryby są niezwykle uniwersalnym produktem, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszymi metodami, które sprawdzą się w przypadku większości gatunków ryb są:
- pieczenie
- smażenie
- grillowanie
- gotowanie.
Ryby jako podstawa wielu dań
Skomponowanie rybnego menu wcale nie musi być tak skomplikowane jak nam się wydaje. Wystarczy tylko wybrać ulubione ryby i znaleźć ciekawe przepisy na ich wykorzystanie. Dużym ułatwieniem jest to, że ryby świetnie komponują się z wieloma warzywami, a nawet niektórymi owocami. Możemy je też podawać na zimno lub na ciepło z rozmaitymi sosami i słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Poniżej znajdziesz kilka prostych propozycji na proste rybne dania dla całej rodziny.
- Zapiekanka rybna z warzywami.
- Grillowane szaszłyki z łososiem i mango.
- Pożywna zupa rybna.
- Wytrawne kruche babeczki z pastą rybną.
- Domowy burger z kotletem rybnym.
- Śledzie marynowane w oleju lub occie.
- Makaron z tuńczykiem i oliwkami.
W zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce na ryby, które są bogate w mnóstwo wartościowych składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim nasz organizm tak łatwo nie poddaje się chorobom, mamy więcej siły, jesteśmy bardziej skoncentrowani i pełni energii na kolejne zmagania z codziennymi obowiązkami. Dieta w dużej mierze przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego, aby jeszcze lepiej dbać o siebie i naszą rodzinę, powinniśmy świadomie wybierać to, co znajduje się na naszych talerzach.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany