Makuchy – czym są i dlaczego warto podawać je zwierzętom? Garść interesujących faktów

Makuchy – czym są i dlaczego warto podawać je zwierzętom?

Czy wiesz, że w procesie tłoczenia oleju uzyskuje się nie tylko cenny tłuszcz? Bardzo ciekawym produktem ubocznym są także tzw. makuchy. To sprasowane ziarno bogate jest w cenne składniki odżywcze, które doskonale uzupełniają dietę zwierząt. Co kryją w sobie tajemnicze makuchy i jak je wykorzystać? Oto kilka interesujących informacji, które nieco przybliżą Ci ich zastosowanie i właściwości.

Krótko o makuchach – czym są i co w sobie kryją?

Makuchy powstają ze sprasowanego, częściowo odolejonego ziarna. Choć w procesie tłoczenia oleju są one produktem ubocznym, to warto zaznaczyć, że zawierają mnóstwo cennych składników. Stanowią bogate źródło wielu witamin, mikro- i makroelementów oraz kwasów tłuszczowych. Co więcej, są skarbnicą błonnika pokarmowego. Makuchy produkuje się z różnego rodzaju ziaren – w sklepie Poletko znajdziesz np. makuchy lniane oraz z czarnuszki.

Jak wykorzystuje się makuchy?

Makuchy stanowią idealny dodatek do diety zwierząt gospodarskich. Podaje się je przede wszystkim przeżuwaczom np. koniom i krowom, które bardzo lubią ich konsystencję. Są one również odpowiednią paszą uzupełniającą dla kur oraz gęsi.

Właściwości makuchów – dlaczego warto podawać je zwierzętom?

Makuchy – czym są i dlaczego warto podawać je zwierzętom?

Ze względu na to, że makuchy charakteryzują się wysoką zawartością cennych kwasów tłuszczowych, doskonale chronią układ pokarmowy zwierzęcia. Ponadto korzystnie wpływają na procesy trawienia i sprzyjają sprawnej pracy układu odpornościowego. Składniki zawarte w makuchach znakomicie wpływają też na kondycję sierści, czyniąc ją zdrową i lśniącą.

Dzięki temu, że makuchy dostarczają zwierzętom cennych składników i korzystnie wpływają na trawienie, chętnie stosowane są one również w żywieniu zwierząt sportowych, np. koni. W takim przypadku zwykle podawane są one jako wartościowa pasza uzupełniająca, która dostarcza dodatkowej energii i znakomicie wpływa na osiągi zwierzęcia. Istotną zaletą makuchów jest także to, że zawierają one optymalną ilość skrobi – dzięki temu nie podnoszą cukru we krwi i nie wywołują u zwierząt ospałości.

Jak widzisz, makuchy to naprawdę cenny dodatek dietetyczny, który może bardzo korzystnie wpływać na zdrowie, kondycję, wygląd i wydajność zwierzęcia. Z pewnością jest to przekąska, którą warto uwzględnić w jadłospisie swoich podopiecznych.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu