Mąka migdałowa marki VIVIO – jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni?

Mąka migdałowa marki VIVIO

Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej znaczenia zdrowego żywienia w codziennym życiu, coraz częściej sięgamy po nowe produkty, które stanowią źródło cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Jednym z takich produktów jest mąka migdałowa marki VIVIO, która oprócz wyjątkowego smaku, odznacza się również najwyższą jakością, co pozwala nam na szerokie zastosowanie niniejszego produktu w codziennej kuchni. Co jeszcze wyróżnia mąkę migdałową? I jak przygotować z niej aromatyczne włoskie ciasteczka? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co wyróżnia mąkę migdałową;
  • Czy mąka migdałowa jest dobrym źródłem składników odżywczych;
  • Jak przygotować niezwykłe włoskie ciasteczka na bazie mąki migdałowej;
  • Jak przygotować pożywne naleśniki na bazie mąki migdałowej.

Co wyróżnia mąkę migdałową?

Mąka migdałowa to absolutnie wyjątkowy produkt, który powstaje poprzez zmielenie nasion migdałowca zwyczajnego, znanych szerzej jako migdały. Niniejszy produkt odznacza się niezwykłą konsystencją oraz zniewalającym aromatem, który przywodzi nam na myśl wyrafinowane włoskie słodkości. Co najważniejsze, mąka migdałowa jest dobrym źródłem składników odżywczych, a ponadto nie zawiera w swoim składzie glutenu. Dlatego też, może stosowana być w diecie osób, które zmagają się z problemem choroby trzewnej lub alergii na gluten. Co ciekawe, mąka migdałowa coraz częściej wykorzystywana jest także przez osoby stosujące dietę ketogeniczną, albowiem w odróżnieniu od mąki pszennej, nie jest ona bogatym źródłem węglowodanów.

Co wyróżnia mąkę migdałową?

Czy mąka migdałowa jest dobrym źródłem składników odżywczych?

Podobnie jak same migdały, tak i powstająca z nich mąka jest źródłem wartościowych witamin i minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługują:

  • Witamina A – wpływająca na piękny wygląd naszej skóry, odporność organizmu oraz prawidłowe funkcjonowanie oczu;
  • Witaminy z grupy B (w tym niacyna, tiamina, ryboflawina oraz kwas foliowy) – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich spożywanie przyczynia się do poprawy naszej pamięci i koncentracji. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają także na nasz nastrój;
  • Wapń – zapewniający zdrowie naszym zębom oraz kościom;
  • Żelazo – niezbędne w profilaktyce niedokrwistości;
  • Magnez – niezastąpiony w profilaktyce chorób układu krążenia;
  • Cynk – wpływający na piękny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Warto wiedzieć, że mąka migdałowa jest dobrym źródłem energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 508 kalorii, w tym aż 45 gramów tłuszczu (głównie kwasów nienasyconych, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie).

Co wyróżnia mąkę migdałową?

Jak przygotować niezwykłe włoskie ciasteczka na bazie mąki migdałowej?

Składniki:

  • Około 100g mąki migdałowej;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki ksylitolu;
  • 2 kropelki aromatu migdałowego (najlepiej naturalnego);
  • Około 50g pokruszonych płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Krok I: W misce wymieszaj ze sobą: mąkę migdałową, jajko, ksylitol oraz aromat waniliowy;

Krok II: Z otrzymanej masy uformuj kuleczki o dowolnej wielkości;

Krok III: Na płaskim talerzu rozsyp pokruszone płatki migdałów;

Krok IV: Obtocz kuleczki z ciasta w pokruszonych płatkach migdałów;

Krok V: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasteczka;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do 170oC i piecz w nim ciasteczka przez około 20-25 minut, aż delikatnie się zarumienią.

Jak przygotować pożywne naleśniki na bazie mąki migdałowej?

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jajka;
  • 120g mąki migdałowej;
  • 30g masła sklarowanego + odrobina masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok I: Wyciągnij masło z lodówki i odczekaj aż przyjmie temperaturę pokojową;

Krok II: W misce dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, masło oraz mąkę migdałową;

Krok III: Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła;

Krok IV: Rozlej masło na patelni i smaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony.

Tak przygotowane naleśniki możesz podawać w towarzystwie świeżych owoców lub farszu z białego sera.

Podsumowanie

Mąka migdałowa marki VIVIO to doskonały składnik zrównoważonej diety. Doskonale nadaje się ona nie tylko do wypieku ciasteczek, ale także do zagęszczania bezglutenowych zup i sosów. Warto także pamiętać, że mąka migdałowa jest źródłem cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy A oraz witamin z grupy B. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu