Luksusowe przetwory mięsne – sprawdź, jak wykorzystać szynkę prosciutto crudo w kuchni!

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich przetworów mięsnych – prosciutto crudo, czyli szynka parmeńska, na polskich stołach gości coraz częściej. Pochodząca ze starannie wyselekcjonowanych udźców wieprzowych i poddawana długiemu procesowi dojrzewania, zyskuje wyjątkowy smak i oryginalny wygląd. Nie wiesz, jak wykorzystać ją w kuchni? Czytaj dalej i sprawdź, jakie przepisy pokażą Ci prawdziwe oblicze włoskiego przysmaku! Czy warto? Zdecydowanie tak – zwłaszcza że jedynym środkiem konserwującym w tym przypadku jest sól.
Prosciutto crudo na 3 sposoby
Włoskie prosciutto crudo charakteryzuje się nie tylko oryginalnym smakiem, ale także – luksusowym wyglądem. Co więcej – doskonale komponuje się zarówno owocami, jak i warzywami. To wszystko sprawia, że chętnie jest serwowane na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Potrzebujesz inspiracji? Już teraz sprawdź, jak włoskie przetwory mięsne wykorzystać w polskiej kuchni. Czytaj dalej i poznaj zaskakujące przepisy na sałatki, przekąski i dania główne.
Sałatka z prosciutto crudo – jak łączyć włoskie przetwory mięsne z warzywami i owocami?
Sposobów jest wiele. Najlepiej jednak sięgnąć równocześnie po warzywa, owoce i odpowiedni ser. Wówczas przygotujesz doskonałą sałatkę, którą możesz podać także w towarzystwie wina. Co będzie Ci potrzebne?
- Jeśli na talerzu ma być zdrowo i zielono, sięgnij po rukolę, białe winogrono, ser pleśniowy i orzechy włoskie. Całość uzupełnij szynką parmeńską i dodaj sos, będący połączeniem oliwy i octu balsamicznego.
- Masz ochotę na prosciutto z warzywami? Sięgnij po rukolę, suszone i świeże pomidory, kapary i starty parmezan. Całość uzupełnij czarnymi oliwkami i dressingiem. Przygotujesz go, łącząc ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny i ulubione zioła.
Prosciutto jako przekąska?
Tak, zwłaszcza z owocami! Jeśli zależy Ci na smacznej, szybkiej i efektownej przekąsce, koniecznie sięgnij po prosciutto crudo. Wystarczy 12 plastrów, jeden dojrzały melon i pieprz, żeby na talerzu pojawiło się doskonałe połączenie. Jak ułożyć składniki?
Schłodzonego melona przekrój, usuń pestki i podziel na cząstki. Ułóż na zmianę z plastrami szynki parmeńskiej, a całość posyp pieprzem.
Dania główne z prosciutto
Prosciutto to doskonały składnik dań głównych, na przykład drobiowych roladek. Jak przygotować efektowny obiad? Zaopatrz się w wysokojakościowe przetwory mięsne. W sklepie Strefa Zdrowia znajdziesz szynkę parmeńską z certyfikatem BIO. Dzięki temu będziesz miał pewność, że przygotowywane potrawy są nie tylko smaczne, ale także – bezpieczne dla zdrowia. Co jeszcze będzie Ci potrzebne?
- Filety z piersi kurczaka;
- suszone pomidory i pomidory z puszki;
- czerwone pesto;
- sery: mozzarella, ricotta i parmezan;
- zioła: bazylia suszona i świeża, majeranek.
Poza tym przygotuj czosnek, szpinak, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a także – płatki chilli.
Przygotowanie roladek jest naprawdę proste. Filety musisz naciąć, a następnie – wypełnić farszem, czyli połączonymi szpinakiem, ricottą, pesto i mozzarellą. Gotowe mięso zroluj, owiń prosciutto i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany czosnek i podsmaż pomidory – suszone i z puszki. Dodaj zioła i przyprawy, a całość zblenduj.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany