Luksusowe przetwory mięsne – sprawdź, jak wykorzystać szynkę prosciutto crudo w kuchni!

Luksusowe przetwory mięsne

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich przetworów mięsnych – prosciutto crudo, czyli szynka parmeńska, na polskich stołach gości coraz częściej. Pochodząca ze starannie wyselekcjonowanych udźców wieprzowych i poddawana długiemu procesowi dojrzewania, zyskuje wyjątkowy smak i oryginalny wygląd. Nie wiesz, jak wykorzystać ją w kuchni? Czytaj dalej i sprawdź, jakie przepisy pokażą Ci prawdziwe oblicze włoskiego przysmaku! Czy warto? Zdecydowanie tak – zwłaszcza że jedynym środkiem konserwującym w tym przypadku jest sól.

Prosciutto crudo na 3 sposoby

Włoskie prosciutto crudo charakteryzuje się nie tylko oryginalnym smakiem, ale także – luksusowym wyglądem. Co więcej – doskonale komponuje się zarówno owocami, jak i warzywami. To wszystko sprawia, że chętnie jest serwowane na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Potrzebujesz inspiracji? Już teraz sprawdź, jak włoskie przetwory mięsne wykorzystać w polskiej kuchni. Czytaj dalej i poznaj zaskakujące przepisy na sałatki, przekąski i dania główne.

Sałatka z prosciutto crudo – jak łączyć włoskie przetwory mięsne z warzywami i owocami?

Sposobów jest wiele. Najlepiej jednak sięgnąć równocześnie po warzywa, owoce i odpowiedni ser. Wówczas przygotujesz doskonałą sałatkę, którą możesz podać także w towarzystwie wina. Co będzie Ci potrzebne?

  • Jeśli na talerzu ma być zdrowo i zielono, sięgnij po rukolę, białe winogrono, ser pleśniowy i orzechy włoskie. Całość uzupełnij szynką parmeńską i dodaj sos, będący połączeniem oliwy i octu balsamicznego.
  • Masz ochotę na prosciutto z warzywami? Sięgnij po rukolę, suszone i świeże pomidory, kapary i starty parmezan. Całość uzupełnij czarnymi oliwkami i dressingiem. Przygotujesz go, łącząc ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny i ulubione zioła.

Prosciutto jako przekąska?

Tak, zwłaszcza z owocami! Jeśli zależy Ci na smacznej, szybkiej i efektownej przekąsce, koniecznie sięgnij po prosciutto crudo. Wystarczy 12 plastrów, jeden dojrzały melon i pieprz, żeby na talerzu pojawiło się doskonałe połączenie. Jak ułożyć składniki?

Schłodzonego melona przekrój, usuń pestki i podziel na cząstki. Ułóż na zmianę z plastrami szynki parmeńskiej, a całość posyp pieprzem.

Dania główne z prosciutto

Prosciutto to doskonały składnik dań głównych, na przykład drobiowych roladek. Jak przygotować efektowny obiad? Zaopatrz się w wysokojakościowe przetwory mięsne. W sklepie Strefa Zdrowia znajdziesz szynkę parmeńską z certyfikatem BIO. Dzięki temu będziesz miał pewność, że przygotowywane potrawy są nie tylko smaczne, ale także – bezpieczne dla zdrowia. Co jeszcze będzie Ci potrzebne?

  • Filety z piersi kurczaka;
  • suszone pomidory i pomidory z puszki;
  • czerwone pesto;
  • sery: mozzarella, ricotta i parmezan;
  • zioła: bazylia suszona i świeża, majeranek.

Poza tym przygotuj czosnek, szpinak, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a także – płatki chilli.

Przygotowanie roladek jest naprawdę proste. Filety musisz naciąć, a następnie – wypełnić farszem, czyli połączonymi szpinakiem, ricottą, pesto i mozzarellą. Gotowe mięso zroluj, owiń prosciutto i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut.

Dania główne z prosciutto

W międzyczasie przygotuj sos. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany czosnek i podsmaż pomidory – suszone i z puszki. Dodaj zioła i przyprawy, a całość zblenduj.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu