Kuchnia japońska w Twoim domu – jak przyrządzić sushi?

Kuchnia japońska w Twoim domu – jak przyrządzić sushi?

Kuchnie krajów azjatyckich słyną ze swojej specyfiki. Przeważają ciekawe połączenia smakowe, odmienne od tych powszechnych w Europie. Jesteś fanem kuchni japońskiej? Więc zapewne nie raz zdarzyło Ci się jeść sushi na mieście. Możesz się zdziwić, ale jesteś w stanie przyrządzić ten przysmak w swoim domu. Jednak jak to zrobić?

Wysokiej jakości produkty

Podstawą dobrze przyrządzonego sushi są doskonałej jakości składniki. W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w nori oraz specjalny ryż. Od Twoich indywidualnych preferencji zależy, co znajdzie się we wnętrzu skręcanych przez Ciebie rolek. Na pierwszy raz możesz spróbować przyrządzić wegetariańskie sushi. Nie zniechęcaj się, jeśli za pierwszym razem coś pójdzie nie tak! Na pewno szybko opanujesz sztukę skręcania rolek. Jako ciekawe dodatki, często używane w kuchni japońskiej, mogą posłużyć Ci na przykład: kanpyo, czyli marynowana tykwa, oraz rzodkiew w zalewie – oshinko. Dzięki nim odtworzysz smak sushi rodem z Twojej ulubionej restauracji. Bardzo istotne jest jednak, aby wszystkie produkty, które zakupisz, cechowały się doskonałą jakością. Zapewni Ci to nie tylko komfort skręcania rolek, ale także ich doskonały smak. Dokładnie sprawdzaj daty przydatności oraz kraj pochodzenia.

Zestawy do przyrządzania sushi

Aby przyrządzić przysmak japońskiej kuchni w swoim domu, potrzebujesz specjalnej maty bambusowej. Pomoże Ci ona skręcić idealne, ładne rolki. Przyda Ci się także zaprawa, dzięki której przyrządzisz ryż na sushi w należyty sposób. Musi mieć on pożądaną konsystencję oraz smak. Niezbędne okażą się również dodatki w postaci ostrego wasabi, sosu sojowego i marynowanego imbiru. To właśnie one wydobywają prawdziwą głębię smaku. Jeśli przeraża Cię ilość potrzebnych rzeczy, możesz po prostu kupić specjalny zestaw do przyrządzania domowego sushi. Składa się on ze wszystkich niezbędnych produktów oraz maty i pałeczek. Taki zestaw do robienia sushi możesz znaleźć na przykład tutaj: https://obsesjasmaku.pl/.

Czy pałeczki do sushi to konieczność?

Chcesz podzielić się swoim dziełem kuchni japońskiej z najbliższymi, którzy nie potrafią jeszcze jeść pałeczkami? A może akurat zabrakło ich w Twoim domu? Nie martw się. Tradycyjnie sushi je się… rękami. Choć pałeczki są higieniczne i zalecamy konsumpcję przy ich pomocy, wiemy, że operowanie nimi nie jest najłatwiejszą sztuką. Zwłaszcza w zaciszu własnego domu możesz bez problemu jeść swoje sushi palcami. Nawet w japońskiej restauracji nie zostałoby to uznane za nietakt.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

5 1 głos
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu