Kiełbasa chorizo – jak wykorzystać ją w domowej kuchni?

Kiełbasa chorizo – jak wykorzystać ją w domowej kuchni?

Już na wstępie warto zaznaczyć, że kiełbasa chorizo cieszy się niesłabnącą popularnością w kraju swojego pochodzenia. Ten hiszpański rarytas wytwarzany jest z dojrzewającego mięsa, które przyprawia się znaczną ilością suszonej i zmielonej papryki. Należy jednak zaznaczyć, że nie istnieje jedna odmiana chorizo – wszak wiele regionów przygotowuje tę kiełbasę według własnej receptury. Jak więc wprowadzić ten przysmak do domowej kuchni? Czytaj dalej i poznaj rewelacyjne przepisy!

Czym wyróżnia się kiełbasa chorizo? To świadczy o jej unikalności!

Dlaczego czasami warto zrezygnować ze swojskich przysmaków? Ponieważ hiszpańska kuchnia skrywa wiele interesujących sekretów! Już francuski autor Alexandre Dumas pisał, że w XVIII wieku wytwarzano ogromne ilości kiełbasy chorizo. Skąd wzięło się takie kolosalne zapotrzebowanie? Łatwo odpowiedzieć na to pytanie – mięso do dzisiaj urzeka swym zdecydowanym i głębokim smakiem, gdzie pikantność miesza się z aromatem ziół.

Dobrze jest posmakować odmiany iberyjskiej. Jest ona ceniona przez koneserów chorizo, gdyż wytwarza się ją wyłącznie z mięsa świń rasy iberyjskiej. Zwierzęta te przebywają na wolności, a ich karmą są żołędzie. Dzięki temu końcowy produkt cechuje się najwyższą jakością, osiągając przy tym ostry, czerwonawy kolor.

Kiełbasa chorizo – jak wykorzystać ją w domowej kuchni?

Jak jeść kiełbasę chorizo? To doskonały dodatek do wielu  dań!

Obawiasz się, że ten hiszpański rarytas nie będzie się nadawał do Twojej kuchni? Musisz więc wiedzieć, że kiełbasa chorizo doskonale odnajduje się w kuchnii, służąc na przykład jako dodatek do kanapek, tostów, czy nawet pizzy. Sprawdza się też w obecności czerwonego lub różowego wina, a także pieczywa maczanego w oliwie z oliwek. Dość powiedzieć, że w Hiszpanii podaje się tę kiełbasę w formie nieskomplikowanych tapas, czyli przekąsek serwowanych do zimnych napojów. Grube plastry chorizo można też podawać na ciepło, po uprzednim podsmażeniu.

Szukasz prostego przepisu? Kiełbasa chorizo sprawdzi się w tej kombinacji!

Chciałbyś przygotować przepyszne danie z kiełbasą chorizo? Nie ma nic prostszego! Możesz przecież stworzyć przepyszną sałatkę. Iberyjski smak z pewnością nada całości właściwego kolorytu. Przygotuj więc 150 gramów kiełbasy chorizo, 400 gramów świeżych pomidorów, ząbek czosnku, małą cebulkę, a także łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki oraz łyżkę octu i pieprz czarny.

Mięso podsmaż na patelni, później odsącz z tłuszczu i poczekaj, aż ostygnie. Następnie pokrój pomidory i cebulę, a czosnek porządnie rozgnieć. Potem dodaj do przygotowywanego dania chorizo, ocet i pieprz. Całość trzeba jeszcze posypać wspomnianą natką pietruszki.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu