Jaka kawa w ziarnach będzie najlepsza? Sprawdziliśmy!

Obecnie możemy wybierać pośród różnych rodzajów kaw. Jedni wolą kawę w ziarnach, inni mieloną lub rozpuszczalną. Forma, w jakiej używamy kawy, ma wielkie znaczenie. Kawa w ziarnach pozwala zachować najwięcej walorów napoju. Używając tego rodzaju kawy, możemy w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem. A proces mielenia i przygotowania “małej czarnej” lub cappuccino dla większości staje się prawdziwym rytuałem. Która kawa w ziarnach jest najlepsza? Czym różnią się poszczególne rodzaje kawy? Sprawdziliśmy to specjalnie dla Ciebie. Zapoznaj się z naszymi wnioskami i zostań prawdziwym smakoszem!
Czym różni się kawa w ziarnach od… kawy w ziarnach?
Wyróżniamy trzy główne gatunki kawy w ziarnach: arabikę, robustę i liberikę. W sprzedaży dostępny jest jeszcze wariant mieszany.
Arabika jest obecnie najstarszym i najpopularniejszym gatunkiem kawy. Uważana jest za produkt wysokiej jakości, charakteryzujący się bogatym smakiem i głębokim aromatem. Cechuje ją również niska kwasowość i mniejsza zawartość kofeiny w porównaniu do innych gatunków.
Robusta zajmuje drugie miejsce w światowej produkcji kawy w ziarnach. Od arabiki różni się głównie smakiem, który jest ostrzejszy i bardziej gorzki. Zawdzięcza go wyższej zawartości kofeiny. Ponadto cena robusty jest dużo niższa niż arabiki.
Liberika w smaku porównywana jest do robusty. Ten rodzaj kawy jest najmniej aromatyczny, posiada lekko orzechowy posmak i równie gorzki smak, jak robusta.
Producenci najczęściej mieszają te trzy gatunki kawy w ziarnach w różnych proporcjach. Pozwala to osiągnąć unikatowe smaki i aromaty oraz zadowolić najbardziej wybredne gusta.
Co jeszcze wpływa na smak kawy w ziarnach ?
Oprócz rodzaju samej kawy w ziarnach duży wpływ na smak mają:
– kraj pochodzenia – najbardziej klasyczny smak cechuje kawę w ziarnach produkowaną w Ameryce Południowej
– stopień wypalenia ziaren – im mocniej palone ziarna, tym smak będzie bardziej gorzki
– jakość wody – idealną wodą do parzenia jest ta z dużą zawartością jonów magnezu, nie powinna też stać w ekspresie dłużej niż 12 godzin
– czas przechowywania – im więcej czasu upłynie od zebrania kawy w ziarnach, tym smak będzie słabszy, a kawa bardziej zwietrzała
Jeśli lubisz kawę w ziarnach o delikatnym smaku i wyraźnym aromacie, wybierz arabikę lub mieszankę różnych ziaren. Koneserom gorzkiego smaku polecamy kawę w ziarnach z przewagą robusty. Pamiętaj jednak, aby kupować kawę w ziarnach od sprawdzonych dostawców, na przykład Kredo Kaffee! Daje to pewność, że kawa będzie przechowywana w odpowiednich warunkach. A Ty po zakupie będziesz mógł cieszyć się ze wszystkich jej walorów.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany