Jak wybrać odpowiedni okap gastronomiczny?

Jak wybrać odpowiedni okap gastronomiczny?

Dobre wyposażenie lokalu gastronomicznego to klucz do sprawnej i komfortowej pracy. Wybrany sprzęt musi spełniać wszystkie niezbędne kryteria oraz działać w niezawodny sposób. Stoisz właśnie przed wyborem odpowiedniego okapu gastronomicznego? Nie wiesz, na co należy zwrócić uwagę?

Co jest istotne przy wyborze okapu?

Praca na kuchni czasem wymaga wejścia na najwyższe obroty, zwłaszcza w okresie wzmożonego ruchu. Dlatego w pomieszczeniu powinny panować odpowiednie warunki. Nieprzyjemne zapachy oraz opary powstające przy przygotowywaniu żywności potrafią skutecznie utrudniać życie pracownikom. Dobrze dobrany okap gastronomiczny upora się jednak z tym problemem bez trudu. Pamiętaj jednak, żeby wybrać egzemplarz o optymalnych wymiarach. Powinien obejmować on urządzenia z zapasem co najmniej kilkunastu centymetrów z każdej strony. Okap gastronomiczny należy montować na wysokości około 2 metrów od podłogi. Warto także zwrócić uwagę na typ oraz kształt urządzenia, aby dostosować go do potrzeb lokalu. Szczególną popularnością cieszą się okapy gastronomiczne wyposażone w tzw. łapacze tłuszczu, które jeszcze bardziej poprawiają komfort pracy.

Wysokiej jakości stal nierdzewna

Jeśli zależy Ci na tym, aby wyposażenie Twojego lokalu gastronomicznego bez zarzutów sprawdzało się przez długie lata, wybieraj tylko wysokiej jakości urządzenia. Zwróć uwagę na materiał, z którego został wykonany okap gastronomiczny. Wykorzystanie wysokiej jakości stali nierdzewnej sprawi, że będzie on nie tylko solidny, ale również zapobiegnie powstawaniu korozji. Pozwoli to także na łatwiejsze utrzymanie urządzenia w czystości. Takie wykonane ze stali nierdzewnej okapy gastronomiczne znajdziesz na przykład w sklepie: http://www.elgastro.pl/.

Ceny okapów gastronomicznych

Wiemy, że wyposażenie lokalu gastronomicznego nie należy do najtańszych. Ceny wszystkich instalacji, mebli oraz akcesoriów potrafią urosnąć do niebotycznych kwot. A ile zapłacisz za okap gastronomiczny? Oczywiście wszystko zależy od wielkości oraz typu urządzenia. Do małego lokalu nie potrzebujesz wielkich okapów, więc przy odrobinie szczęścia uda Ci się zamknąć w kwocie mniejszej niż tysiąc złotych. Jeśli jednak Twoja kuchnia ma imponujące rozmiary, musisz liczyć się z dużo większymi wydatkami. Potraktuj to jednak jako inwestycję na przyszłość. Nie warto szukać tanich, wątpliwej jakości okapów, aby zaoszczędzić. Szybko może się okazać, że takie urządzenie nie działa, jak powinno, co może się odbić na pracy całego zakładu.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

5 1 głos
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu