Jak przebiega ostrzenie noży introligatorskich?

Nóż introligatorski - komu zlecić ostrzenie?

Odpowiednio naostrzony nóż zdecydowanie ułatwia pracę osób obsługujących maszyny poligraficzne. Dobry szlif zapobiega pęknięciom ostrza, ułatwia jego dobre prowadzenie i tym samym sprawne oraz estetyczne przecinanie pożądanej powierzchni. Jego szlifowanie warto zlecić profesjonalistom, którzy zadbają o dobór optymalnej techniki oraz zastosują wysokiej klasy narzędzia.

Nóż introligatorski – komu zlecić ostrzenie?

Nóż introligatorski stosuje się do precyzyjnego przecinania materiałów, takich jak papier, karton, tektura, tkaniny czy skóra. Na rynku dostępne są między innymi noże krążkowe, listwowe, gilotyny czy tak zwane otniki. Aby uzyskać perfekcyjny szlif, należy posługiwać się dobrej klasy maszynami oraz doświadczeniem, niezbędnym do wyznaczenia głębokości zbieranej stali z wysoką dokładnością. Profesjonalna szlifiernia powinna być wyposażona w różnorodne tarcze ostrzące, a pracownicy muszą posiadać wiedzę na temat optymalnej ich regulacji. Sposób, w jaki przebiega ostrzenie noży introligatorskich zależy od ich rodzaju, dlatego tak ważne jest powierzenie prac fachowcom znającym ich specyfikę.

Przygotowanie do ostrzenia – ważny etap procesu szlifowania

Noże introligatorskie mają specjalnie wyprofilowany kształt, by zagwarantować skuteczne cięcie danego tworzywa. Pierwszy etap prac opiera się zatem na wyprostowaniu ostrza bez szkody dla jego struktury oraz ocenie stanu dostarczonych do zakładu narzędzi. Etap ten determinuje powodzenie szlifowania właściwego. Dzięki niemu możliwy staje się wybór optymalnych urządzeń i dokładne prowadzenie szlifierki. Jej tarcza może równomiernie przesuwać się po całej długości noża i tym samym dokładnie zbierać wymaganą ilość zużytego ostrza.

Ostrzenie noży introligatorskich w warsztacie

Niezwykle ważnym elementem okazuje się regulacja urządzenia szlifującego. Specjalista dostosowuje kąt ścierania oraz właściwą technologię szlifu do typu danego noża, co eliminuje problem niepożądanych mikrouszkodzeń, wyszczerbień czy pęknięć. Następnie przeprowadza się właściwe ostrzenie, czyli usunięcie stępionej, wierzchniej warstwy stali. W zależności od stopnia zużycia usuwa się odpowiednią ilość stopu – zazwyczaj oznacza to zebranie około 0,3 mm stali z wysokości noża. Im większe uszkodzenia, tym szlif będzie głębszy, dlatego należy mieć na uwadze, że każdy głębszy szlif powoduje zmniejszenie ilości kolejnych ostrzeń w przyszłości. Właśnie dlatego warto zadbać o wybór dobrej szlifierni, która zastosuje technikę oszczędzającą ostrze. Perfekcyjne ostrzenie nie byłoby możliwe bez zastosowania urządzeń chłodzących, które na bieżąco oczyszczają i hartują szlifowaną powierzchnię. Na koniec przeprowadza się kontrolę jakościową zaostrzonego noża, a więc ocenę jego sprawności.

Szczegółowe informacje dostępne na stronie: mix-graf.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu