Idealny przepis na naleśniki – najlepsze na świecie

Naleśniki to rodzaj dania, które nie powinno stanowić kulinarnego wyzwania, są szybkie i łatwe do zrobienia ze składników, które na pewno każdy ma w domu. Aby były puszyste, miękkie i lekko chrupiące należy przestrzegać kilku prostych zasad, które zagwarantują sukces i puste talerze po posiłku. Idealny przepis na ciasto naleśnikowe zapewni elastyczne i nieziemsko dobre naleśniki, które można podawać ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
Pyszne, chrupiące i złociste naleśniki – krok po kroku
Składniki (na ok. 16 sztuk):
250 g mąki pszennej (lub innej według upodobań),
3 jajka (najlepiej średniej wielkości),
1 szklanka mleka,
1 szklana wody gazowanej,
4 – 5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
Szczypta soli lub sody oczyszczonej,
Do smażenia:
Patelnia do naleśników (najlepiej o średnicy 24 cm, jeżeli jest większa naleśników wyjdzie mniej niż 16),
Olej roślinny lub oliwa z oliwek,
Dlaczego woda gazowana?
Woda gazowana jest rewelacyjnym składnikiem, który sprawi, że naleśniki staną się delikatne, puszyste i idealnie napowietrzone.
Sposób wykonania:
Krok 1: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól i olej.
Krok 2: Wszystkie składniki porządnie mieszamy lub miksujemy, do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Należy upewnić się, że nie ma żadnych grudek. Jeżeli ciasto jest za rzadkie należy dodać mąkę, jeżeli sytuacja jest odwrotna i ciasto ma zbyt gęstą konsystencję dodajemy wodę gazowaną lub mleko. Gotowe ciasto można odstawić na 30 minut i odczekać aż nabierze idealnej konsystencji – nie jest jednak to konieczne.
Krok 3: Dobrze nagrzewamy patelnię – najlepiej na średnim ogniu, co pozwoli na równomiernie nagrzanie całej powierzchni patelni.
Krok 4: Mieszamy ciasto i niewielką chochelką odmierzamy porcję naleśnika. Na patelnie wlewamy taką ilość ciasta, aby jedynie pokryła powierzchnię patelni. Przed każdym kolejnym naleśnikiem można wylać na patelnię odrobinę oleju roślinnego – zapewni to chrupkość i złocistość naleśnikom. Każdego naleśnika smażymy z jednej i drugiej strony (ok. 40 – 50 sekund jedna strona i ok. 20 – 25 sekund druga strona).
Kilka dobrych rad dla początkujących
O tym, że naleśniki nie są wymagającym i trudnym daniem wiedzą chyba nawet dzieci. Jednak jest kilka detali, których należy przestrzegać, aby uzyskać ciasto, które zapewni idealnie puszyste, cienkie i chrupiące naleśniki.
Należy pamiętać, zatem, że:
Aby pierwszy naleśnik nie wylądował w koszu – patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana.
Przy nalewaniu ciasta na patelnię, warto podnieść ją na chwilę i równomiernie rozprowadzić ciasto po całej jej powierzchni.
Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki i dopilnować, aby miały pokojową temperaturę.
Mleko można zastąpić zwykłą wodą, a olej roślinny każdym innym płynnym tłuszczem.
Aby uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników, można przykryć je bawełnianą ścierką.
Naleśniki są daniem bardzo uniwersalnym i można przygotować je na każdy rodzaj posiłku oraz podać w różnej formie. Na słono, na słodko – według własnych preferencji i upodobań. Można je także wykorzystać do zrobienia innych dań, takich jak krokiety czy tortille. Uwielbiane są również przez dzieci i stanowią doskonałą alternatywę na posiłek do szkoły czy pracy.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Coś pysznego ! Naleśniki zawsze kojarzą mi się z rodzinnym domem.