Historia włoskiej pizzy. Jak to się zaczęło?

Historia włoskiej pizzy. Jak to się zaczęło?

Historia pizzy, czyli popularnego i uwielbianego placka z dodatkami, rozpoczyna się w starożytności. Wbrew ogólnemu przekonaniu, pizza nie pochodzi z Włoch, jednak to właśnie Włosi przywieźli ją z Grecji. Oprócz tego kraju, pizza była znana w Egipcie. Można też zauważyć, że w całym obrębie Morza Śródziemnomorskiego jadało się płaskie kawałki ciasta wyłożone dodatkami, które w każdym kraju były odmienne. Dania te miewały również inne nazwy.

Najpopularniejsza odmiana pizzy

Pizza przywieziona z Grecji na dobre zadomowiła się we Włoszech, gdzie powstawały coraz to inne odmiany i smaki. W XVII wieku pojawiły się w tym kraju pomidory, które od razu znalazły swoje miejsce na tym daniu.

Jedna z najpopularniejszych odmian tego dania to Margherita, której nazwa wzięła się od imienia królowej, Małgorzaty Sabaudzkiej, która wraz z mężem w 1889 odwiedziła Neapol. To danie można zamówić w każdej dobrej pizzerii, takiej jak np. Bazylia w Płocku.

Na Margheritę kładzie się pomidory, mozzarellę i bazylię. We Włoszech rzadko na pizzę kładzie się więcej niż trzy składniki. Dawniej było to podyktowane panującym wszędzie niedostatkiem, ale współcześnie jest tylko tradycją. Znamienne jest, że niegdyś nazywano pizzę „obiadem biedaków”, pewnie z tego powodu, że robiło się ją z tego, co każdy zawsze miał w domu pod ręką.

Współcześnie pizza znana jest niemal na całej kuli ziemskiej. Danie to, jedzone we Włoszech, a zwłaszcza w Neapolu charakteryzuje się cienkim plackiem. Natomiast odmiana amerykańska kusi grubą warstwą ciasta i mnogością różnorodnych składników. Poza Włochami, składniki to przede wszystkim to, co jest dostępne na danym terenie. Tyczy się to regionalnej wędliny i lokalnie rosnących warzyw lub nawet owoców.

Skąd się wzięła nazwa „pizza”?

Na początku na ten rodzaj ciasta mówiono „pinsere” – od łacińskiego słowa oznaczającego zagniatanie, spłaszczanie i rozciąganie. Jednak już w wieku X między Neapolem a Rzymem, przyjęła się dzisiejsza nazwa „pizza”. Wtedy placek ten podawano głównie z oliwą i ziołami, jak też z kawałkami sera, a nawet ryby.

Ideą, która przyświeca powstaniu pizzy jest to, że powinna ona być możliwa do przygotowania w każdych warunkach, z tego, co akurat ma się pod ręką. Niezmienione pozostaje ciasto, które robi się z mąki, oliwki, soli i wody. Czasem można do niego zrobić zaczyn z drożdży. Natomiast to, co jest na wierzchu jest zupełną dowolnością. Powstają wciąż nowe odmiany, a nierzadko smak pizzy jest wielką improwizacją. Jest to wyjątkowo pozytywne zjawisko, bo każdy może sam stworzyć swoją ulubioną pizzę, ze składników, które lubi.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu