Domowe wędliny, idealne na święta

Domowe wędliny

Święta to okres wspólnego, rodzinnego czasu, długich rozmów przy stole i domowych posiłków. Wśród nich nie może zabraknąć uwielbianych przez nas wędlin, kiełbas i mięs, które uzupełniają niejedno świąteczne śniadanie, obiad czy kolację. W wielu domach to właśnie w świątecznym okresie zdarza się jedyna okazja, by przyrządzić mięsne specjały samodzielnie. Przyjrzyjmy się więc pysznym możliwościom.

Domowe szynki lepsze niż ze sklepu

Dobrej jakości wędlina powinna zawierać tylko mięso, sól i inne przyprawy. Niestety prawda jest taka, że większość sklepowych produktów ma znacznie dłuższe składy. W tańszych produktach producenci często dodają do mięsa różnorodne dodatki, dzięki którym potrafią wytworzyć trzy razy więcej produktu. To domena parówek, mielonek, bloków mięsnych i innych w znacznym stopniu przetworzonych produktów wędliniarskich. Dlatego też w okresie świątecznym, kiedy mamy nieco więcej czasu i chcemy, by rodzinne posiłki były możliwie smaczne i zdrowe, warto pokusić się o przygotowanie wędliny samodzielnie, więcej na https://swojskiwyrob.pl/blog/szynka-wedzona/. Wystarczy dobrej jakości mięso, trochę przypraw i cierpliwości, kiedy będzie się samo przyrządzać w piekarniku. Tak przygotowaną wędlinę należy zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki, kroić po schłodzeniu i spożyć w ciągu kilku dni.

Pieczone mięso na świątecznym stole – miłe urozmaicenie

Wiele z nas na co dzień nie piecze mięs ze względu na oszczędność czasu czy też niechęć do przyrządzania dużych porcji. Jednak, gdy odwiedzają nas świąteczni goście, jest to wspaniała okazja, aby podać coś niecodziennego, na przykład pieczoną wieprzowinę. Przed wstawieniem do piekarnika warto przyprawić lub zamarynować mięso wieprzowe  i pozostawić na około 12 godzin, w lodówce, aby mięso przeszło smakami. Mięso powinno się wyjąć z lodówki na pół godziny przed wstawieniem do piekarnika, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. Inaczej ze względu na szok termiczny skurczy się i wyschnie. Warto wiedzieć, że najlepsze przyprawy do wieprzowiny to zioła bogate w olejki eteryczne: majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia, a warzywa: czosnek, cebula, por, szczypiorek, szalotka. Tradycyjnie do przygotowania schabu, szynki, czy łopatki, używa się także kwaskowych owoców: jabłek, śliwek, żurawiny, pomarańczy. Długość pieczenia mięsa jest zależna od jego wielkości. Oblicza się to według wzoru: 30 minut na zrumienienie w 200°C oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa w 180°C.  Dzięki tym wskazówkom zaskoczysz swoich bliskich, podając im na święta coś naprawdę wyjątkowego!

Czy warto zrobić samemu kiełbasę?

Kiełbasy, które powstają domowymi sposobami to niezaprzeczalna oszczędność finansów, a także gwarancja zdrowia. Nie potrzebujemy dużej ilości mięsa czy wielu dodatków, by uzyskać sporą ilość produktu, który zaspokoi potrzeby całej rodziny.

Co więcej,  decydując się na samodzielną produkcję kiełbasy, sami wybieramy rodzaj mięsa i przyprawy, jakich użyjemy. W ten sposób dostosowujemy wyrób do indywidualnych preferencji – swoich i swojej rodziny. Dzięki temu zyskujemy pełnię zadowolenia ze spożywania pysznych domowych kiełbas.

Ponadto, przygotowując taki wyrób z okazji świąt, możemy za jednym zamachem zrobić większą ilość i część zamrozić, dzięki czemu kilka tygodni później znowu będziemy mogli cieszyć się pysznym domowym smakiem.

Niezaprzeczalnie więc warto zrobić kiełbasę samemu, gdyż niesie to za sobą wiele korzyści smakowych, ekonomicznych i nie tylko!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu