Czym są superfood? Kiedy i jak je wprowadzić do zdrowej diety?

Czym są superfood? Kiedy i jak je wprowadzić do zdrowej diety?

Każdy z nas chciałby zdrowo się odżywiać. W końcu wiadomo, że w zdrowym ciele zdrowy duch, a przecież to, co jemy wpływa bezpośrednio na kondycję naszego organizmu. Spożywane składniki regulują pracę wszystkich narządów, odbijają się na kondycji skóry oraz włosów. Dieta musi być prawidłowo zbilansowana. To podstawa, jeżeli chcemy utrzymać dobrą formę oraz nie martwić się o przyrost tkanki tłuszczowej. Do prawidłowego zbudowania jadłospisu warto wykorzystywać wskazówki zawarte w piramidzie żywieniowej. Dokładnie pokazuje ona, co należy jeść, żeby czuć się optymalnie. Oprócz standardowych pokarmów istnieje jeszcze jedna specjalna grupa składników. Zalicza się do niej produkty o wybitnych właściwościach. Potocznie nazywa się je mianem superfood, czyli superżywności. Co jest w niej takiego „super” i czy rzeczywiście produkty tego typu powinny na stałe zagościć na naszych talerzach?

Czym jest superfood?

Nie ma niestety jednej, precyzyjnej definicji, czym tak naprawdę jest „superfood”. Zwykło się używać tego terminu dla szczególnie wartościowych produktów, pełnych cennych składników odżywczych, jak minerały, witaminy, aminokwasy oraz innych związków chemicznych, których potrzebują nasze organizmy do prawidłowego funkcjonowania. Wpływają one korzystnie na odporność, wzmacniają kondycję oraz zmniejszają ryzyko występowania wielu poważnych chorób.

Do grona superfood zalicza się składniki naturalne, najczęściej są to warzywa, owoce lub zioła.

Pomimo wspaniałych właściwości, pamiętajmy jednak, że superfood nie może stać się jedynym elementem zdrowej diety. Należy wykorzystywać je jako dodatek. Wówczas mamy szansę uzyskać optymalne efekty, dzięki czemu wzbogacimy nasz codzienny jadłospis o wiele niezmiernie cennych składników.

Najpopularniejsze superfood – po jakie produkty warto sięgać?

Po superżywność sięgają miłośnicy wartościowego odżywiania się z całego świata. Zaczęły być one bardzo popularne i po prostu modne. Z każdym kolejnym rokiem lista tego typu produktów się powiększa.

Za najpopularniejszy uznaje się zielony jęczmień. Zawiera olbrzymie ilości witaminy C, E oraz niektóre z grupy B. Znajdziemy w nim także minerały (magnez, żelazo i wapń) oraz sporo błonnika i białka. Jak wykorzystać zielony jęczmień w zdrowej diecie? Można choćby przygotowywać pyszne zielone koktajle lub dodawać go do sałatek.

Drugim równie popularnym składnikiem są egzotyczne jagody goji, które powszechnie występują już w niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w niektórych marketach. Zawierają witaminy (B, C), minerały (żelazo, cynk, miedź, selen i fosfor) oraz bardzo cenną grupę LBP, czyli kompleks polisacharydowy o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Wielką sympatią miłośników zdrowej kuchni w ostatnich latach cieszą się nasiona chia, które dodaje się często do rozmaitych potraw śniadaniowych oraz zdrowych deserów. Są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który usprawnia pracę całego układu pokarmowego.

Podobne działanie ma siemię lniane, w którym też znajdziemy jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz związki śluzowe, nadające charakterystyczny wygląd ugotowanym nasionom siemienia. Są one jednak wielkim wsparciem w leczeniu zaparć lub rozmaitych chorób układu pokarmowego – stanów zapalnych, nadżerek lub refluksu.

W Polskich sklepach bez trudu znajdziemy nasze, rodzime produkty zaliczające się do superżywności. Świetnym tego przykładem są choćby jagody, czyli bogate źródło antyoksydantów, witamin i minerałów. Ich regularne spożycie poprawia pracę układu krwionośnego, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca. Równocześnie jagody obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Na koniec zostawiliśmy jedną z najcenniejszych roślin powszechnie stosowanych w naszej kuchni. Do superfood zalicza się bowiem także czosnek, nazywany powszechnie naturalnym antybiotykiem. Zawiera witaminy, ale także flawonoidy oraz szereg innych substancji. Ma właściwości antybakteryjne, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia trawienie. Można go jeść na surowo lub dodawać do potraw, dla podkreślenia ich smaku i charakteru.

Zdrowe żywienie – superfood

Mnogość składników zaliczanych do superfood jest olbrzymia. Warto poznać je dokładnie i na stałe wprowadzić do naszej diety. Dzięki temu dajemy sobie zdrowy, wartościowy zastrzyk cennych substancji, którego nasze organizmy bardzo potrzebują każdego dnia.

Chcesz odżywiać się zdrowo? Wejdź na stronę SklepAgnex.pl i dowiedz się, co na ten temat mają do powiedzenia specjaliści.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.


Artykuł sponsorowany

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu